Aloite: Puolue lopettaa Bitcoinien keräämisen ympäristösyistä

Alue jäsenten kokousaloitteille ja niistä keskustelemiselle. Aloitteilla tulee olla vähintään kymmenen allekirjoittajaa. Huomaathan, että jos aloitteesi koskee yhdistyslain 23 §:n mukaisia asioita (esimerkiksi puolueen sääntöjen muuttamista), siitä on pitänyt olla maininta jo kokouskutsussa, ja näin ollen aloite voidaan ottaa käsittelyyn vasta kevään 2019 kokouksessa.

Kokousaloitteiden ja niiden kannatuksen deadline on 11.11.2018.

Valvoja: Ahto

vhautaka
Puoluehallitus
Viestit: 22
Liittynyt: Ma Loka 13, 2014 3:56 pm

Re: Aloite: Puolue lopettaa Bitcoinien keräämisen ympäristösyistä

Viesti Kirjoittaja vhautaka » Pe Marras 09, 2018 10:31 am

Kannatan.

t. Ville Hautakangas
Viimeksi muokannut vhautaka, Pe Marras 09, 2018 12:36 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

horgh
Viestit: 31
Liittynyt: La Kesä 06, 2015 1:36 pm

Re: Aloite: Puolue lopettaa Bitcoinien keräämisen ympäristösyistä

Viesti Kirjoittaja horgh » Pe Marras 09, 2018 12:10 pm

En todellakaan kannata. Bitcoin on valtioiden ja pankkien sääntelystä vapaana valuuttana erittäin "piraattihenkinen" maksuväline. Vapautta kannattavana puolueena meidän tulee päinvastoin tukea ja kannustaa Bitcoinin käyttöön.

Tuomas
Puoluehallitus
Viestit: 25
Liittynyt: Pe Kesä 09, 2017 6:10 pm

Re: Aloite: Puolue lopettaa Bitcoinien keräämisen ympäristösyistä

Viesti Kirjoittaja Tuomas » Pe Marras 09, 2018 1:56 pm

Kannatan.

Lash-
Viestit: 33
Liittynyt: Ma Marras 10, 2014 6:02 pm

Re: Aloite: Puolue lopettaa Bitcoinien keräämisen ympäristösyistä

Viesti Kirjoittaja Lash- » Pe Marras 09, 2018 2:43 pm

Näissä ei yleensä keskustelua käydä sinänsä enempää, mutta huomautan, että bitcoinin lisäksi on muitakin anonyymeja ja hajautettuja valuuttoja. Bitcoin ei ole ainoa, ja on olemassa siis ympäristöystävällisempiä virtuaalivaluuttoja. Kannustaisin mielelläni hallitusta etsimään näistä tietoa, mutta en halunnut liittää aloitteeseen mukaan sen vaatimista. Hallituksella kun on parempaakin tekemistä :)
Jonna Purojärvi

Avatar
Mikaela
Piiriyhdistyksen hallitus
Viestit: 24
Liittynyt: To Marras 05, 2015 2:44 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Aloite: Puolue lopettaa Bitcoinien keräämisen ympäristösyistä

Viesti Kirjoittaja Mikaela » Ma Marras 12, 2018 10:26 am

Kannatan

~ Mikaela Suomalainen

k4rv1n3n
Viestit: 57
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 3:43 pm

Re: Aloite: Puolue lopettaa Bitcoinien keräämisen ympäristösyistä

Viesti Kirjoittaja k4rv1n3n » To Marras 15, 2018 1:25 pm

Kryptovaluutat perinteisesti symbolisisoivat mahdollisuutta päästä irti pankkijärjestelmän vallasta ja perinteisesti Piraattipuolue on tukenut tätä valinnanvapautta lisäävää järjestelmää. Anonyymit transaktiot ovat merkittävä edistysaskel yksilönvapauksissa. Piraattipuolue on kerännyt varoja myös Bitcoinilla vuodenvaihteesta 2014/2015 -saakka.

Esitys ei tarjoa kryptovaluuttastrategiaa puolueelle, eikä se ota kantaa muihin kryptovaluuttoihin. Epäselväksi jää, haluammeko vastustaa kryptovaluuttoja yleisesti, koska ne vievät liikaa sähköä (miltä?), vai pelkästään niitä kryptovaluuttoja, joiden louhiminen vie paljon sähköä (miksi?). Sähkönkulutus itsessään ei pitäisi olla ongelma, vaan sähköntuotantoon liittyvät päästöt, joita pyrimme muilta osin ohjelmissamme vähentämään.

Esityksen keskeisinä perusteluina tarjotaan sensaatiohakuista artikkelia jota useat mediat ovat toistaneet. "Tiede" jutun taustalla perustuu arvioihin myydyistä louhimiskoneista sekä arvioon niiden käyttöasteesta sekä virrankulutuksesta. Arvio ei erottele ympäristövaikutuksia maakohtaisesti, tai muita tilanteita joissa "louhija" käyttää ympäristöystävällistä energianlähdettä (merkittävä ero onko kyseessä Kiinan kivihiili vai Islannin geoterminen). Arvio ei myöskään ota huomioon bitcoinin sisäisiä mekanismeja jotka laskevat louhimisen kannattavuutta ajan saatossa.

Lyhyesti ja esimerkinomaisesti:

Henkilö/yritys katsoo tienaavansa bitcoin -louhinnallaan riittävästi, että on kannattavaa siirtyä tuuli/aurinkosähkötuotantoon leikatakseen sähkökustannuksissa. Tulevaisuudessa kun bitcoinin louhinta ei ole enää niin kannattavaa johtuen btc:n sisäisistä mekanismeista tai markkinoiden määräämästä hinnasta, sähköntuotantokapasiteetti on edelleen olemassa, vaikka coinien louhimisesta luovuttaisiinkin ja sille varmasti investoija pyrkii löytämään jatkohyödyntämismahdollisuuksia

Lisätietoja bitcoiniin liittyvistä mekanismeista suosittelen hakemaan alaa tuntevilta tai lähteistä, joilla ei ole tarvetta löytää sensaatiohakuista tulokulmaa.

Kaikki tiedostavat jäljen mikä korttimaksuna suoritetusta transaktiosta jää. Perinteisesti puolue on kannattanut yksilöiden oikeutta toimia keskenään ilman valvontaa, sekä tukenut uusien ei-keskitettyjen teknologioiden käyttöönottoa pienentääksemme valtiovallan valtaa ja kuormitusta (minkä on tarkoitus vaikuttaa julkishallinnon meno-osuuteen GDP:stä ja siten yksilöiden verotukseen). Esitys nähdäkseni muuttaisi jälleen puolueen suuntaa, mutta koska muihin kryptovaluuttoihin ei oteta kantaa, en ole varma mihin suuntaan.

Kysymykset aloitteen tekijälle:
1. Mitä hyötyä esityksen toteutumisesta olisi puolueelle?
2. Millaisen viestin esityksen toteutuminen välittää puolueen ulkopuolelle suhtautumisestamme kryptovaluuttoihin?
3. Mitä ajatuksia puolueen kryptovaluuttastrategiasta on herännyt kuluneella hallituskaudella?

- Tapani Karvinen

Lash-
Viestit: 33
Liittynyt: Ma Marras 10, 2014 6:02 pm

Re: Aloite: Puolue lopettaa Bitcoinien keräämisen ympäristösyistä

Viesti Kirjoittaja Lash- » To Marras 15, 2018 1:51 pm

Nähdäkseni vastaukseni muutamiin kysymyksiin ovat tulleet jo esiin aiemmista viesteistä.

Mielelläni näkisin siis puolueen keräävän kryptovaluuttaa, mutten halua velvoittaa puoluehallitusta etsimään sellaista ratkaisua, joka olisi yhdenmukainen myös puolueen ympäristöajattelun kanssa. Tämä johtuu siitä, että pitäisin mielelläni sen asian vaatimisen erillisenä sekä hallituksen oman harkintakyvyn tuloksena, haluavatko käyttää aikaa kyseiseen etsintätyöhön.

Kyse on siis siitä, että toimisimme koherentisti - jos vaadimme järkevämpää ympäristöpolitiikkaa, tulisi mielestäni meidän toimia sen mukaisesti eikä kannustaa ympäristöä kuormittavaan toimintaan vastaanottamalla näitä lahjoituksia. Tällä voidaan saada se PR-hyöty, jossa osoitame, että pystymme muuntamaan toimintaamme lisääntyvän ymmärryksen mukaan.

Puolueella ei ole koskaan ollut kryptovaluuttastrategiaa, enkä muista kuluvana kautena asiasta olleen keskustelua hallituksen keskuudessa.
Jonna Purojärvi

k4rv1n3n
Viestit: 57
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 3:43 pm

Re: Aloite: Puolue lopettaa Bitcoinien keräämisen ympäristösyistä

Viesti Kirjoittaja k4rv1n3n » La Marras 17, 2018 12:34 pm

Esityksen keskeiset perustelut liittyvät ympäristöseikkoihin, jonka lähteeksi tarjotaan sensaatiohakuista artikkelia.

Perusteluissa ei oteta huomioon mm., että:
- Bitcoin on suunniteltu siten, että hyöty louhimisesta puolittuu neljän vuoden välein.
- Bitcoin on suunniteltu siten, että vain n. 21 milj. kolikkoa voidaan louhia, ja joista arviolta 17 milj. on jo louhittu.
- Ympäristötekijät liittyvät siihen, millä teknologialla energia tuotetaan, ei siihen paljonko energiaa BTC:n louhinta käyttää.
- Useat louhintayritykset ovat hankkineet tarpeisiinsa uudistuvaa energiaa, kuten investoineet vesivoimaan.
- Mitä vaikutuksia esityksellä on perinteiselle puolueen äänestäjäkunnalle.

Näiden seikkojen pohjalta on selvää, että btc ei ole ympäristöongelma. Louhimiseen käytettävä sähkö vaatii infraa, mutta onneksi suurimmat toimijat ovat suosineet "polttoaineetonta" eli uusiutuvaa energiaa ja heillä on varoja investoida siihen. Kun coinien louhinta ei enää ole kannattavaa, tuo infra on edelleen olemassa. Bitcoin siis on toiminut veturina uusiutuvan energian kehittämiselle ja infran ylläpidolle.

Oleellisin ongelma esityksessä liittyy perinteiseen puolueen kannattajakuntaan. Olen varoittanut ettei puolue saa kääntää selkäänsä vuoron perään millekin äänestäjäsegmentille, ja käsittääkseni tässä on jälleen yksi merkittävä ryhmittymä, jotka mielellään pidettäisiin jatkossakin puolueen äänestäjinä. He kuitenkin ovat niitä, jotka jo valmiiksi ymmärtävät esittämäni argumentit, osa heistä on vaurastunut coinilla merkittävästi ja jotkut myös olleet puolueen lahjoittajia.

Kaikkein edullisin tilanne puolueelle olisi, jos omiemme joukosta kaivettaisiin osaava työryhmä hallinnoimaan ja kehittämään puolueen kryptovarallisuusresursseja, jolloin puolueella olisi käytettävissä myös kryptovaluuttoihin liittyvää todellista tietoa ja osaamista, laajempi pakka coineja ja oletettavasti siten myös suuremmat tulot. Tällöin myöskin ympäristöasoihin voitaisiin uskottavasti ottaa kantaa vaarantamatta olemassaolevien äänestäjien luottamusta.

Kannatan aloitteen hylkäämistä. Valitettavasti en pääse paikan päälle äänestämään.

- Tapani Karvinen

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kokousaloitteet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija