Periaateohjelman kehittämisestä

Alue keskustelulle Piraattipuolueen politiikasta ja tulevaisuuden suunnista. Varsinaiset kokousaloitteet puoluekokousosioon!
juho.karvinen
Puoluevaltuusto
Viestit: 13
Liittynyt: Ti Kesä 13, 2017 2:39 am

Periaateohjelman kehittämisestä

Viesti Kirjoittaja juho.karvinen » Ti Maalis 31, 2020 2:04 pm

Ohjelmatyöstä ja sen prosessista yleisesti keväällä 2020 on oma ketju täällä:
viewtopic.php?f=5&t=1392

Nykyinen periaateohjelma:
https://www.piraattipuolue.fi/politiikk ... 2ataolujtw

Periaateohjelma on dokumentti, jossa määritellään piraattipuolueen aatteelliset päälinjat. Periaateohjelmassa kuvataan maailmankuvamme, periaatteemme, arvomme ja meidän "historiallinen tehtävämme" eli se, miksi tämä liike on mielestämme olemassa ja mitä se on tekemässä. Se perustuu ymmärrykseen siitä, miten olemme tulleet nykytilanteeseen, mitä ongelmia nykytilanteessa on ja mihin suuntaan me haluamme yhteiskuntaa kehittää. Mikä on tulevaisuusvisiomme?

Periaateohjelmassa voidaan ottaa myös kantaa muihin poliittisiin ideologioihin ja määritellä suhdettamme niihin. Siinä voidaan hahmotella niitä yhteiskunnallisia voimia, jotka toimivat meidän tavoitteidemme puolesta (vaikkapa tiedeyhteisö ja julkiset kirjastot, vapaa media ja muut vallan vahtikoirat, netti-, ilmasto- ja vähemmistöaktivistit) ja niitä vastaan (vaikkapa hiiltä polttavat ja valvontakoneistoja rakentavat valtiot ja suuryhtiöt, uskonnolliset tai kansallismieliset ääriliikkeet). Periaateohjelmassa voidaan listata niitä demografisia ryhmiä, joiden ongelmiin meidän ratkaisumme sopii nykyistä järjestelmää paremmin (esimerkiksi pien- ja yksinyrittäjät, itsensätyöllistäjät, keikkatyöläiset ja freelancerit, alustatalouden työntekijät, taiteilijat ja tutkijat, harrastajat, erilaisia osa-aikaisuuksia yhdistävät ihmiset). Periaateohjelmassa on syytä olla peruslinjat piraattien kapitalismianalyysistä.

Jos ja kun periaateohjelmassa puhutaan abstrakteista arvoista, kuten vapaudesta, sen olisi syytä perustua harkittuun ja monipuoliseen pohdintaan, jossa huomioidaan esimerkiksi sekä positiiviset että negatiiviset vapaudet.

Minun näkemykseni mukaan periaateohjelmassa kuvataan esimerkiksi seuraavanlaisia asioita:

1) Internet tai niin sanottu neljäs teollinen vallankumous on muuttanut yhteiskuntaa. Konkreettisia ilmiöitä ovat esimerkiksi Linux, piratismikiistat, Wikipediat ja muut "digitaaliset commonsit", massavakoilut, tietovuodot, uudenlaiset hybridioperaatiot, sosiaalisen median palvelut ja kohdennetun mainonnan ja propagandan nousu. Teknologian kehitys ei ole omalakinen luonnonvoima eikä se varsinkaan johda automaattisesti edistykseen, vaan näköpiirissä on esimerkiksi uudenlaisia digitaalisen feodalismin ja diktatuurin muotoja.

2) Olemme keskellä ekologista kriisiä, joka tarkoittaa ilmastonmuutoksen lisäksi esimerkiksi sukupuuttoaaltoa ja riskiä laajoista ekosysteemien romahduksista. Fossiiliriippuvuudesta ja ylipäätään kasvavasta materiaalisesta kulutuksesta on päästävä irti nopeasti ja päättäväisesti. Mitkä ovat meidän ratkaisumme päälinjat?

3) Työ on murroksessa ja 2000-luvun yhteiskunta ei voi perustua siihen ajatukseen, että kaikki ovat vakituisessa palkkatyössä tai hakeutumassa sellaiseen. Automatisaation, prekarisaation ja ekologisen kriisin oloissa palkkatyöyhteiskunta on auttamatta vanhentunut. Instituutioiden on myös oltava aiempaa joustavampia ja huomioitava monenlaiset yhtäaikaiset elämäntilanteet ja siksi syyperustainen ja vastikkeellinen sosiaaliturva sopii nykymaailmaan huonosti (tämä on yksi syy kannattaa perustuloa).

Periaateohjelmassa voidaan myös kuvata, kuinka virkakoneistoissa ja valtapolitiikassa vakiintuneet indikaattorit, kuten talouskasvu ja työllisyys ovat riittämättömiä ja harhaanjohtavia. Ne on muotoiltu palkkatyöyhteiskunnan tavoitteista käsin ja palvelevat vanhaa valtaa.

Periaateohjelman on tarkoitus olla pysyvä asiakirja, joka ei ole riippuvainen päivänpoliittisista asioista eikä siinä listata konkreettisia tavoitteita tai viitata ohimeneviin ajankohtaisiin ilmiöihin - niiden paikka on muissa ohjelmissa.

Nykyinen periaateohjelma on minusta sisällöltään hyvä. Sen suurimmat ongelmat ovat mielestäni hajanainen ja luettelomainen tyyli, joka ehkä johtuu siitä, että sen taustalla olevaa yhtenäistä aatteellista pohjaa ei ole määritelty.


Palaa sivulle “Politiikka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa