Vastaehdotus fuusioitumiselle

Ylimääräinen puoluekokous 30.11.2019


Valvoja: Puoluehallitus

horgh
Viestit: 35
Liittynyt: La Kesä 06, 2015 1:36 pm

Vastaehdotus fuusioitumiselle

Viesti Kirjoittaja horgh » Ke Loka 16, 2019 10:11 pm

Koska tulevalle puoluekokoukselle ei vielä ole omaa osastoa niin laitan tämän tänne. Voitaneen siirtää sitten kokouksen alle kun sen aika on.

Piraatit 2020-luvulle

Tämän kirjoituksen tarkoitus on tarjota vastike ajatukselle yhdistää piraattipuolue liberaalipuolueeseen sen alajärjestöksi. Näen, että vaihtoehto liittymisestä toisen puolueen alajärjestöksi tarkoittaa puolueen lakkauttamista ja ehkä uuden perustamista. En hyväksy tätä vaihtoehtoa. Vastaehdotukseni on, että puolue jatkaa edelleen Piraattipuolue r.p:nä.

Tässä alla esitän omia näkemyksiäni piraattipuolueen kehittämisestä eteenpäin niin, että säilymme omana itsenäisenä puolueena piraattilipun alla.

Nähdäkseni puolueen nimi ei ole mikään ongelma. Päinvastoin. Voidaan verrata vaikka meidän menestystämme liberaalipuolueeseen, jonka nimi on hyvinkin perinteinen. Olemme menestyneet selkeästi heitä paremmin jokaisissa vaaleissa. Jos piraattipuolue nimenä olisi ongelmallinen niin tilanne tuskin olisi tämä. On selvää, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät meitä nimen vuoksi äänestä. Tähän voimme vaikuttaa muokkaamalla meidän julkisuuskuvaa paremmaksi. Vaikka emme tässä onnistuisi niin enemmän on aina ihmisiä, jotka äänestävät meitä nimenomaan siksi, että olemme piraattipuolue. Piraattipuolue on erittäin kansainvälinen, tällä hetkellä noin 60:ssa maassa toimii jonkinlainen piraattipuolue. Useassa maassa menestystä on myös saatu, Tsekki tästä parhaana esimerkkinä. Esimerkiksi Prahan pormestari on piraatti. Vaikuttaako siltä, että nimi olisi este?

Kuinka sitten kehitämme puoluetta; kaikki lähtee viestinnästä. Viestintäähän on sisäistä ja ulkoista. Aloitan sisäisen viestinnän nykytilasta ja sen kehittämisestä, koska koen sen olevan ehkä se kaikkein suurin ongelma tällä hetkellä puolueessamme. Tällä hetkellä tilanne on valitettavasti se, että jäsenistön ja puoluehallinnon välillä ei ole kunnollista yhteyttä. Jäsenemme eivät koe tulevansa kuulluiksi. Samoin hyvin heikolla tasolla on yhteys puolueen johdon ja piirien välillä. Kaikki toiminta lähtee sisältä. Meidän sisäinen viestintä tulee saada kuntoon. Piirit ovat meidän toimintamme perusta. Meillä on toimintaa koko valtakunnassa Ahvenanmaata lukuunottamatta, mutta olemme nykyisellään jättäneet piirit oman onnensa nojaan. Montako piirikirjettä on lähtenyt viimeisen vuoden aikana? Vaalien aikana taisi pari lähteä, siinä kaikki. Onko puoluehallitus (allekirjoittanut siinä mukana) ollut millään lailla kiinnostunut piirien tilanteesta? Onko mitään mielenkiintoa esitetty sinne suuntaan? Vaaleissakin tuki jäi olemattoman vähäiseksi, piirit selviytyivät hyvin pitkälti omillaan. Toki puolueelta kaikki piirit saivat mainokset, joskin kaksi taisi jättää julisteet ottamatta.

Parannukseksi tähän esitän ensinnäkin säännöllisiä tapaamisia (verkon kautta tai jopa livenä) puoluehallituksen ja piirien johdon kesken. Vähintään kerran kuukaudessa tällainen tapaaminen, jossa nimenomaan keskitytään piirien tilanteeseen, ja annetaan tukea ja apua tarpeen mukaan. Puolueen johdolla kuuluu olla todellinen tilannekuva siitä, mitä kussakin piirissä menossa on. Samalla piirit pääsevät ääneen, saavat mahdollisuuden kertoa omasta tilanteestaan, ja puolueen johto pystyy siihen myös reagoimaan. Toiseksi tarvitaan yhteys jäsenistön ja puoluehallituksen välille. On luotava tapa, jolla yhteydenotot tapahtuvat. Nykyään on todella epäselvää kuinka puoluehallitukseen edes saa yhteyden, osa käyttää Telegramin “Hallituskokous”-kanavaa tähän, osa yrittää IRC:ssä perinteiseen tapaan huudella. Osa ottaa suoraan henkilökohtaisesti yhteyttä hallituksen jäseniin. Tätä foorumia on yritetty herättää eloon myös. Kaikilla näillä tavoilla menestys on vaihtelevaa. On koettu paljon, ettei hallitusta kiinnosta, ja ettei jäsen saa millään ääntään kuulumaan. Puolueen perusajatuksia on avoimuus. Avoimuuden tulee toimia kumpaankin suuntaan. Jäsenistön tulee aina tietää mitä puolueen johto tekee tai suunnittelee, samoin jäsenistön on saatava esittää halutessaan mielipiteensä ja voitava luottaa siihen, että tulee kuulluksi (ei tarkoita sitä, että hallituksen tulisi toimia yhden jäsenen toiveiden mukaan, ainoastaan sitä, että jäsenet kokevat olevansa merkityksellisiä ja saavat vastauksen esittämiinsä kysymyksiin).

Ulkoinen viestintä on sitten se, jolla me saamme puolueena itseämme esille sekä hankimme uusia jäseniä ja aktiiveja. Ulkoinen viestintä on edellisten vaalien jälkeen ollut melko lamaantunutta, sosiaalisessa mediassa on toimittu (kiitos Riian ja Jannen). Näkyvyyttä olisi tarjolla, mutta tilaisuuksia ei hyödynnetä, lehdistötiedotteita ei ole tehty. Helsingin valtuustoryhmästämme voitaisi puolueenakin ottaa mallia, kuinka pöhinää pidetään yllä. Meidän tulee olla aktiivisia ja nopeita viestijöitä. Kun mediassa nousee esille meidän “piracoreen” kuuluvia asioita tulee meidän reaktion olla välitön ja tehokas. Nykyään parhaimmillaankin meidän lehdistötiedotteen ulostulossa menee viikko, useimmiten se jää kokonaan tekemättä ja paikka nostaa itseämme näkyviin jää käyttämättä. Tässä viestinnässä tärkeintä on olla nopea ja oikea-aikainen. Vähemmän tulee käyttää aikaa ja vaivaa esimerkiksi lehdistötiedotteen sanamuotoiluun, tottakai tulee käyttää hyvää ja selkeää suomea, mutta huomattavasti tärkeämpi asia on saada tiedote nopeasti ulos. Ulkoiseen viestintään katson kuuluvan myös sosiaalisen median. Etenkin sosiaalisessa mediassa reaktioidemme tulee olla välittömiä, mitä se ilokseni on usein ollutkin. Tulee madaltaa kynnystä vinkata asioista, meillä on hyviä tyyppejä, joiden työtä helpottaisi jäsenistöltä tulevat ideat.

Ulkoiseen viestintään kuuluu olennaisesti myös yleiskuva siitä, millainen piraattipuolue on. Minun näkemykseni on, että meidän ei tule asemoitua olemaan vain “tietoyhteiskuntapuolue” tai “nörttien juttu”. Meidän tulee tavoittaa äänestäjäkuntaa paljon nykyistä laajemmin. Tällä hetkellä valitettavasti vaikuttaa monesti siltä, että toiminnallamme tavoitamme lähinnä sen 20-40-vuotiaiden (nykyisin lie jo 30-50-vuotiaiden) nörttimiesten joukon, joka meitä muutenkin todennäköisimmin äänestäisi. Meidän tulee luoda itsestämme kuva puolueena, joka tarjoaa kaikille jotain. Meidän puolueohjelmamme antaa tähän todella hyvät mahdollisuudet, kysymys on ainoastaan siitä, mitä ja miten asioita tuomme esille, mitä painotamme, mihin keskitymme. Piraateista on saatava luonnollinen vaihtoehto kun vaalien aika tulee. Emme tahdo olla mikään marginaaliryhmän puolue, omituisia hörhöjä. Ei. Me olemme puolue, joka näyttäytyy jokaiselle kansalaiselle aitona mahdollisuutena.

Nähdäkseni piraattipuolue ei ole lähellekään näyttänyt vielä kaikkea potentiaaliaan. Mahdollisuudet ovat valtavat, meidän ei todellakaan ole mitään syytä heittää koko puoluetta romukoppaan. Katse on otettava tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Minun visioni on: “Piraatit. Ihmiselle. Sinulle.”

Pekka Mustonen
Puoluehallituksen jäsen
Savo-Karjalan piirin puheenjohtaja
Joensuu


uduntuntu
Viestit: 90
Liittynyt: Ma Touko 11, 2015 9:17 pm

Re: Vastaehdotus fuusioitumiselle

Viesti Kirjoittaja uduntuntu » To Loka 17, 2019 12:38 am

Kiitos.

Seuraavat vaalimme tosiaan ovat kuntavaalit vuonna 2021, jota kohti puoluekokouksessa kevätkesällä 2020 valittavan hallituksen pitäisi suunnata tarmonsa vahvasti.

Kuntavaalit ovat piirijärjestöjen ominta juttua ja piraattipolitiikan vaikuttavuuden vuoksi edellisten kuntavaalien jälkeisen todella vaikuttavan käytännön kuntapolitiikan sanoittaminen ja viestin kirkastaminen on ensiarvoisen tärkeää koko Suomessa.

Piireissä on vielä kipinä taistelutahtoa olemassa ja nyt muutaman viikon päästä valittavan puoluehallituksen tulisikin keskittyä toiminnan uudelleen herättämiseen ja piirien innostaminen. Jokaisen aktiivin panos piraattien ydinsanoman välittämisessä on kuntavaaleja kohti mentäessä tärkeää eikä puoluehallituksen todellakaan tarvitse koko Suomea valtuustoihin viedä omalla työllään. Pekan ehdottamat keinot tuntuvat hyvältä ja ovat juuri sitä, mitä me tarvitsemme!

Omasta puolestani uskon, että pääsemme valtuustoihin omaan sanomaamme uskoen eikä meidän tarvitse hakea siihen tukea vaalimatematiikasta vaaliliittojen kautta. Menneissä vaaleissa vaaliliitot ovat viestitty välttämättömiksi läpi pääsyn kannalta, mutta tulevissa vaaleissa me olemme jo yhden kauden vaikuttavaa valtuustotyötä tehnyt puolue, jolla on aitoa näyttöä yhteistyökyvystä ja ratkaisulähtöisestä politiikasta, jossa ongelmista puhumista ei kaihdeta silloin, kun ongelmiin on hyvä ratkaisu löydetty. Helsinki on hyötynyt Jyväskylässä tehdystä työstä ja päinvastoin! Hyviä ideoita on todellakin syytä kopioida ja avoimuutta kuntapolitiikan kabinetteihin saatava!

Mikäli vaaliliittoon halutaan lähteä, vaaliliittokumppanilta tulee löytyä luottoa omaan sanomaansa ja uskallusta haastaa meidän kärkiehdokkaamme omalla kampanjallaan, jolloin äänestämättä jättämällä häviää varmasti! Helsingin vaaliliitto eduskuntavaaleissa oli erittäin hyvä veto, vaikka siitä ei saatuaan kaikkea potentiaalia irti, valitettavasti. Muualla Suomessa mielestäni omin voimin mahdollisimman laajin listoin kuntavaaleihin lähteminen ja halu vuoropuheluun kuntalaisten kanssa on avain voittoon!

Hyvä me, kiitos Pekka!

IRC: uduntuntu Facebook: https://www.facebook.com/uduntuntu Twitter https://twitter.com/uduntuntu
email: utu.hopiavuori(at)piraattipuolue.fi


juho.karvinen
Puoluevaltuusto
Viestit: 28
Liittynyt: Ti Kesä 13, 2017 2:39 am

Re: Vastaehdotus fuusioitumiselle

Viesti Kirjoittaja juho.karvinen » To Loka 17, 2019 2:11 am

Kiitos Pekka, olen yleislinjasta varsin samaa mieltä ja piiriaktiivina (vaikka tällä hetkellä toiminkin myös puoluevaltuustossa) erityisesti säännölliset puoluejohdon ja piirijohtojen tapaamiset verkossa kuulostaa minusta erinomaiselta idealta. Käytännössä näiden koollekutsuminen voisi olla puoluehallituksen nimetyn piirivastaavan tehtävä.

Piraattibrändin vahvistamisen ja ulkoisen viestinnän suhteen haluaisin möyhiä vielä vähän pelkkää viestinnän tasoa syvemmältä: Meidän olisi kysyttävä itseltämme, mitä piraattipolitiikka on 2020-luvulla? Mikä on ydinagenda ja miten muut tavoitteemme liittyvät ydinagendaan? Onko piraattipolitiikan painopisteissä tapahtunut muutoksia liikkeen alkuajoista lähtien? Lyhyt vastaus edelliseen: On tapahtunut. Esimerkiksi tekijänoikeuskysymys ja piratismi - vaikka edelleen ovatkin mukana - eivät ole se olennaisin yhteiskunnallinen kysymys, jonka vuoksi me olemme olemassa. Miksi me sitten olemme olemassa?

Tähän vastaaminen on ideologista työtä, jossa lähtökohtana on nykyiset poliittiset linjamme ja myös käytännön työmme valtuustoissa. Tukevuutta agendan päivittämiseen kannattaa hakea menestyneiden eurooppalaisten piraattipuolueiden ohjelmista. Onko niissä sisältöjä, joita meillä ei ole tai erilaisia painotuksia? Ovatko ne sovitettavissa suomalaiseen ympäristöön?

Pelkkä benchmarkkaaminen ei kuitenkaan riitä, vaan meidän on ihan itse suomalaisena piraattiliikkeenä päätettävä, mihin suuntaan haluamme liikettä ja puoluetta viedä. On tietenkin niin, että on useampia näkemyksiä siitä, mikä meidän ydinagendaamme kuuluu ja mikä siinä on olennaisinta. Itse haaveilen siitä, että kerättäisiin isolta joukolta jäseniämme ja aktiivejamme lyhyehköjä, esimerkiksi muutaman kappaleen ja alle A4-liuskan mittaisia kirjoituksia, joiden otsikko olisi esimerkiksi juuri "Mitä on piraattipolitiikka 2020-luvulla?". Tuloksena olisi esimerkiksi 50 valistunutta, osin toisistaan poikkeavaa tulkintaa piraattipolitiikasta, joiden pohjalta yhteinen tavoitetila voitaisiin muodostaa ja esimerkiksi puolueohjelmaa siltä pohjalta päivittää.

Käytännössä poliittisen agendan uudistamistyön organisointi voisi olla esimerkiksi puoluehallituksen nimetyn ohjelmavastaavan tehtävä.

Konkreettiset ehdotukseni vielä tiivistettynä:

  1. Nimetään puoluehallitukseen piirivastaava, joka alkaa kutsua koolle säännöllisiä piirijohtojen tapaamisia ja toimii rajapintana piirihallitusten ja puoluehallituksen välillä.
  2. Nimetään puoluehallitukseen ohjelmavastaava, joka kokoaa ajatuksia piraattiagendan kehittämisestä, keskusteluttaa eri näkemysten edustajia rakentavasti ja lopulta kokoaa jonkinlaisia pohjaesityksiä puolueohjelman päivittämistä varten.

Sitten vielä vähän niistä piraattiteemoista:

Minä ajattelen, että piraattipolitiikka kiinnostaa ihmisiä jo valmiiksi. Yhteiskunnallista keskustelua piraattiteemoista käydään jatkuvasti monella foorumilla. Meidän ei oikeastaan tarvitse välttämättä tehdä paljoa muuta kuin hypätä virtaan mukaan ja tarjota omia, harkittuja näkemyksiämme aina kun mahdollista. Valtamediassa ja esimerkiksi eri alojen ammattilehdissä keskustellaan jatkuvasti vaikkapa Googlen ja Facebookin tai Kiinan valtion kaltaisten datajättien toiminnasta ja vallan uusjaosta "data on uusi öljy" -hengessä. Samoin tekoälyn ja algoritmien yhteiskunnallisesta merkityksestä kirjoitellaan ja keskustellaan. Tutkijat ja toimittajat ovat alkaneet käyttää valvontakapitalismin käsitettä. Automaatiosta keskustellaan ja perustulo ja työajan vähentäminen vilisevät puheissa. Ympäristökatastrofi on mitä kuumin aihe ja se on saanut juuri nyt ennennäkemättömiä ihmisjoukkoja liikkeelle.

Tämä on tärkeä, hyvä ja kansainvälinen liike ja olisi minusta paha virhearvio laittaa nyt pillit pussiin ja hajaantua kuka mihinkin muihin puolueisiin.


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Ylimääräinen puoluekokous 30.11.2019”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa