Perustulokeskustelu

Alue keskustelulle Piraattipuolueen politiikasta ja tulevaisuuden suunnista. Varsinaiset kokousaloitteet puoluekokousosioon!
k4rv1n3n
Viestit: 57
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 3:43 pm

Perustulokeskustelu

Viesti Kirjoittaja k4rv1n3n » Pe Tammi 30, 2015 1:59 pm

Puolueohjelmastamme:
Piraattipuolue kannattaa maltillista talouspolitiikkaa, jossa nykyjärjestelmää korjataan asteittain muun muassa sosiaaliturvajärjestelmän ja verotuksen epäkohtia korjaamalla. Puolue kannattaa siirtymistä perustulojärjestelmään.
Perustulo saa laajaa kannatusta niin yleisön kuin puolueidenkin keskuudessa. Erimielisyyttä on lähinnä käytännön toteutuksesta sekä summasta. Esitykset sopivasta perustulon määrästä liikkuvat 550€ (vihreät) - 1200€:n (SKP) välillä. Vaihtoehtoisiksi malleiksi on esitetty perustiliä (jonka toimimiseksi yksilön tulotietoja pitäisi tarkkailla kuukausittain) ja ansiosidonnaisen jakamista kaikille työttömille.

Suurin vastustusta herättävä kysymys liittyy siihen, kuka maksaa? Vihreiden esityksen mukaan veroprogressio nousisi hiukan ja nettomaksajaksi joutuisi kun tulot nousevat yli 3000€/kk. Kriittisimmät kysymykset, mitkä perustulon läpiviemiseksi tulee ratkaista, liittyvätkin kokonaiskustannuksiin ja siihen, kuka tai ketkä joutuvat maksajiksi. Kyse kun on loppukädessä tulonsiirrosta.

Tässä vaiheessa ehdotan (ja haluan keskustelun rönsyilevän paljon tätä pidemmälle), että perustulokokeilu kannattaa aloittaa niistä ryhmistä, jotka jo saavat valtiolta tukea - kuten opiskelijat, työttömät ja toimeentulon saajat. Nämä ovat suurin paperibyrokratiaa ruokkiva ryhmittymä, joiden siirtämisellä perustulon piiriin saataisiin tietoa siitä, kuinka paljon virastojen toimintaa voidaan keventää tai uudelleenohjata tuottavampiin tarkoituksiin ja millaisia vaikutuksia perustulolla on yksilöiden elämään.

Perustulon vastineeksi en vastusta ajatusta, että perustulon saaja suostuisi korottamaan veroprosenttiaan hiukan. Nähdäkseni näin perustulo voitaisiin laajentaa koskemaan myös yrittäjiä ja palkansaajia, huomattavasti matalammalla kynnyksellä. Muita ryhmittymiä joiden osalta asiaa tulee selvittää, on alaikäiset, varusmiehet ja kansaneläkkeen saajat.

Tämä threadi tarkoitettu suuntaa-antavalle keskustelulle perustulopolitiikasta, puolueen linjausten tarkentamiseksi ja ehdokkaidemme tueksi. Tervetuloa osallistumaan!

jln
Puoluehallitus
Viestit: 18
Liittynyt: To Loka 09, 2014 4:17 pm
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Perustulokeskustelu

Viesti Kirjoittaja jln » La Helmi 07, 2015 10:42 am

Jos perustulo on tarkoitettu kustannusneutraaliksi (kuten yleensä on), se todellakin tarkoittaa sitä, että perustulon vastineeksi verotus kiristyy sen verran, että normaalituloisilta perustulo verotetaan saman tien pois, niin että käteen jäävä rahamäärä pysyy kuta kuinkin nykyisellään. Ja se on ihan ok, perustulon tarkoitus on vähentää byrokratiaa ja kannustinloukkuja, ei niinkään jakaa kaikille lisää rahaa.

Toki siitä tulee pitkä vääntö, että keiden verotusta tarkalleen ottaen kiristetään. Vasemmisto vähemmän yllättävästi vaatii, että verotetaan rikkaita enemmän eli kiristetään progressiota, oikeisto tulee yhtä ennalta-arvattavasti vastaamaan, että Suomessa progressio on jo maailman huippuluokkaa, jos sitä vielä nostetaan, niin loputkin hyvätuloiset ottavat pallonsa (ja rahansa) ja lähtevät muiden maiden kentille pelaamaan.

Kokeilin tehdä erittäin yksinkertaisen perustulomallin (kaikille maksetaan perustuloa X, kaikkia tuloja verotetaan prosentilla Y) ja sille laskurin, johon voi koittaa syöttää eri arvoja ja katsoa, miten ne vaikuttavat kokonaisveroasteeseen, käteen jäävään rahamäärään ja nettomaksutulorajaan. Tuolla voi kokeilla, mikä yhdistelmä tuntuisi parhaalta: Perustulolaskuri

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Politiikka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 0 vierailijaa