Ehdotan kolmea uutta (ala?)kategoriaa yhteis(en)työn ja toiminnan edistämiseksi

Täällä voit testata sydämesi kyllyydestä foorumin ominaisuuksia ja esimerkiksi tekstien muotoiluja.
Nyos
Piiriyhdistyksen hallitus
Viestit: 27
Liittynyt: Ke Touko 10, 2017 2:24 pm
Paikkakunta: Helsinki

Ehdotan kolmea uutta (ala?)kategoriaa yhteis(en)työn ja toiminnan edistämiseksi

Viesti Kirjoittaja Nyos » Ke Kesä 26, 2019 2:56 am

Ehdotan tänne foorumille lisättäväksi nyt uudistuksen ohella myös seuraavat kolme uutta kategoriaa:
piraattiprojektit, wanted, projektiarkisto. Alla niistä tarkemmin.

"Piraattiprojektit" (tai "Projektit", tms.), kategorian "Tapahtumat & Toiminta" alle

Ideana olisi, että tämän alla ilmoitettaisiin ja päivitettäisiin keskusteluketjuittain kaikkia juttuja (eli "projekteja") mitä ollaan tekemässä, jotta vähemmänkin aktiivisten piraattien ja piraattihenkisten olisi mahdollista pysyä perillä, ehkä kommentoida ja toisaalta toivottavasti innostua myös osallistumaan tai lisäaktivoitumaan johonkin mukaan.

"Projekti" tarkoittaa tässä aika lailla mitä vain kehitettävää tai luotavaa asia, kuten vaikka jokin softa, järjestelmä, puoluetapahtuma, luokittelu, aloite, lausunto jostain aiheesta, mielipiteiden ja kommenttien keräys jotakin esitystä varten, jne. Siis melkein mikä vaan, mitä tehdään piraattihengessä, yhdessä tai yksin, ja josta halutaan kertoa muille (lähinnä piraateille, muita ei välttämättä niin tänne eksykään).
 • Yksi projekti per ketju, mahdollisimman kuvaava otsikko mistä on kyse. Siten yhdellä silmäyksellä näkisi kaiken mitä piraateissa touhutaan eri puolilla, niin ei tule päällekkäisyyksiä, toistoa tai yllätyksiä.
 • Ketjun ekaan postaukseen voisi kirjata ylös kuka on "projektin" kontaktihenkilö yhteystietoineen, jos/kun jotakuta kiinnostaa päästä mukaan.
 • Varsinaista tekemistä tai projektikeskustelua ei välttämättä olisi pakko käydä ketjussa läpi (jos ei halua), vaan varsinainen tekeminen olisi toisaalla, minkä työkalun kukin tahtoo käyttöön tai parhaaksi katsoo.
 • Läpinäkyvyys ja avoimuus lisääntyisivät, kun projektin ketjussa voisivat vapaasti kaikki siitä kiinnostuneet/asiasta jotain osaavat myös jakaa mielipiteensä, keskustella, kysellä ja antaa palautetta, ideoita, kritiikkiä tai muuten kommentteja, jos eivät halua tai voi tiiviimmin projektiin osallistua.
 • Projektiketjuun myös jaettaisiin tietoa projektin edistymisestä ja kehittymisestä. Näin kaikilla olisi mahdollisuus pysyä kärryillä missä mennään.
 • Tämä siis olisi vastaava kuin osa piraattien facebook-ryhmistä, joissa muutamat piraatit ovat aiemmin joitain ideoitaan jakaneet ja pallotelleet. Facebookista riippumattomuus sekä projektiketjujen parempi näkyvyys, helpompi selailu ja hallinta ovat heti saatavia etuja. Unohtamatta sitä, että kaikilla (aktiiveillakaan) ei edes ole facebook-tunnuksia käytössä...

"Wanted" tai "Haetaan" tmv., kategorian "Tapahtumat & Toiminta" alle

"Wanted"-alakategoria taas olisi aktiivien, tekijöiden/toteuttajien, osallistujien, tarvittavien taitojen ja osaajien "rekrytointipalsta" yllä mainituille projekteille eli siinä kategoriassa voisi huudella, että asia X tulee kohta, haluaako joku mukaan tai onko jollain osaamista aiheesta y, josko voisi sanoa jo jotain.

Toisaalta siellä voisi esittää ideoitaan vapaasti ja löytää muita aiheesta kiinnostuneita ja siihen myös perehtyneitä. Tarvittaessa onnistuisi työryhmän kokoaminen muiden ideaa kannattavien kanssa, joka ottaa idean jatkokehittämisen/toteuttamisen tehtäväkseen, jolloin ketju (tai siitä keskustelu) siirrettäisiin Projekti-kategoriaan. Näin parhaista/suositummista ideoista syntyisi ns.orgaanisesti uusia "projekteja".
 • Huom! Ideoijan ja toteuttajan ei tosiaan tarvitse olla sama henkilö. Vihdoinkin olisi siis paikka mihin brainstormata vapaasti ja mahdollisesti löytää se kuuluista Joku(tm), joka innostuu viemään sitä eteenpäinkin.
 • Mikään ei myöskään estä, etteikö sinne voisi postata itsestään esittelyviestiä vapaaehtoiseksi tekijäksi, jos on tahtoa tehdä jotain.
 • Ajan myötä ketjuista voisi löytää jo idean hautomisvaiheessa sopivia tyyppejä kommentoimaan tai muuten avuksi, jotka ovat jostain tietystä alueesta jotain tietäviä ja/tai ilmaisseet osaamista samantyyppisestä asiasta aiemmin.

"Projektiarkisto" (/"Arkisto"/"Menneet"/"Aiemmat projektit" tms.), kategorian "Tapahtumat & Toiminta" alle

Tämä arkisto-kategoria vielä kolmanneksi, jotta ketjujen määrä ei vyöry ajan myötä liian isoksi ottaa haltuun. Projekti- ja wanted-kategoriat pysyvät ajankohtaisina ja ketjujen määrä luettavina/seurattavina myös ajan myötä, kun arkistokategoriaan siirrettäisiin valmiit/lopetetut/hylätyt jne projekti- ja rekry-ketjut, jotka vievät tilaa kahdessa muussa kategoriassa.
 • Etuna olisi, että sieltä voisi myöhemmin tonkia ja selvittää, esimerkiksi onko jotain jo kokeiltu tai miksi jotain ei ole aloitettu/jatkettu tai kopsia soveltuvin osin valmiina pointteja uuteen projektiin.
 • Vanhoista projekteista voi saa apua ja tukea, jotta ei tarvi aina aloittaa alusta.

Vielä loppuun kootut hyödyt mitä näillä mahdollistettaisiin:
 • Jäsenten välinen yhdenvertaisuus paranee, kun tieto kulkee ja kaikilla on parempi mahdollisuus osallistua
 • Mataloittaa uusien (ja joidenkin vanhojenkin) kynnystä kommentoida ja osallistua edes vähän.
 • Parantaa itseohjautuvuutta ja mahdollistaa "rivipiraattien" keskenään aktivoitumisen ja organisoitumisen yhdessä juuri heille tärkeistä asioista muiden aidosti kiinnostuneiden kanssa.
 • Avaa ehkä myös jonkinlaisia crowdsourcing-tyyppisiä mahdollisuuksia jo nimitetyille vastuuhenkilöille.
 • Ketjut ja postit on helppo linkata sisäisiin tiedotteisiin tai esim irkkiin, facebookiin, missä nyt asiaa käsitelläänkään tai halutaan käsiteltävän.
 • Lisää yhteistyötä ja dialogia eri piirien välillä. Piirien rajat on kuitenkin välillä keinotekoisia eikä piirillä ole väliä, jos on intoa ja osaamista kommentoida vaikka toisen kaupungin tekemää politiikkaa ja esityksiä.
 • Lisää siis yleisesti tekemisten avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, joka toivottavasti auttaa löytämään uusia aktiiveja ja näkökulmia.
 • Eikä edes vaadi keneltäkään turhaa ekstratyötä, kun ketjuun asiansa/projektinsa edistymisen raportoinnista saa takaisin enemmän apuja ja kiinnostuneita vapaaehtoisia, sekä toisaalta jatkossa voi vastata vähemmällä vaivalla (esim. linkkaamalla tai copypastella) niihin toistuviin kyselyihin, että missäs se juttu muuten nyt meneekään tai oliko sen deadline milloin tai mitä vaan toistuvaa. Ideaalisti turhat kysymykset myös vähentyvät ihmisten omaksuessa foorumin aktiivisempaan käyttöön. (Siihen pääseminen vaatii toki alussa jonkun verran aktiivien muistuttelua ja markkinointia.)

P.S. Olen kyl vapaaehtoinen "moderaattoriksi", jos halutaan joku joka ketjuja siirtelee ja yhdistelee samoja aiheita tms. (En ole varma tarvittaanko noihin muokkauksiin enemmän oikkia kuin mitä ns. perusrekisteröityneillä on, mutta jos tarvitaan, niin voin nakittautua.)

Avatar
Mikaela
Piiriyhdistyksen hallitus
Viestit: 24
Liittynyt: To Marras 05, 2015 2:44 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ehdotan kolmea uutta (ala?)kategoriaa yhteis(en)työn ja toiminnan edistämiseksi

Viesti Kirjoittaja Mikaela » To Kesä 27, 2019 10:23 pm

Kannatan. Facebook kummittelee säännöllisesti facebookittomana ja esimerkiksi moni Helsingin Piraattien hallituksessa ei ollut kuullut mitään Suomi-Areenasta, johon osallistumiseen ei löytynyt Facebookista vapaaehtoisia ja näkisin piraattiprojektit tapahtumakategorian korjaavan tätä tilannetta, vaikka Suomi-Areenaan osallistuminen ei olisikaan edennyt puheenjohtajien/valtuutettujen puutteen vuoksi.

Luulen wikin joskus ajaneen tätä asiaa, mutta wiki ei mielestäni sovellu tähän ellei ole erikseen oppinut niitä käyttämään ja pitäisin foorumia lähestyttävämpänä.

En ole varma onko foorumikaan paras mahdollinen ratkaisu, mutta toisaalla hoetaan "täydellisyys on hyvän vihollinen", kukaan ei ole innostunut Trellon käytöstä (se olisi kolmannen osapuolen hallinnassa eikä siten mielestäni edistäisi tilannetta kovin paljon) ja mielestäni projektinhallintaohjelmiston (Redmine kuten Tšekin Piraateilla?) ei tulisi ottaa käyttöön ennen kuin puolueen IT-järjestelmistä on saatu selkeä kokonaiskuva.

tolvanea
Viestit: 1
Liittynyt: To Kesä 27, 2019 10:32 pm

Re: Ehdotan kolmea uutta (ala?)kategoriaa yhteis(en)työn ja toiminnan edistämiseksi

Viesti Kirjoittaja tolvanea » To Kesä 27, 2019 10:39 pm

Juu, ihan hyvältä vaikuttaa. Toivottavasti saadaan käyttäjiä mukaan.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hiekkalaatikko & testaus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija