Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Puolue pitää sääntömääräisen kokouksen lauantaina 18. kesäkuuta 2022. Kokouksessa mm. valitaan puoluehallitus ja puoluevaltuusto.

Puoluekokous on suunniteltu pidettäväksi pääasiassa etänä.

Huom! Jotta jäsen voi puolueen sääntöjen mukaan käyttää äänioikeuttaan puoluekokouksessa, on hänen ilmoittauduttava kokouksen osallistujaksi ja maksettava kuluvan vuoden jäsenmaksu viimeistään 6.6.2022.


Valvoja: Puoluehallitus

Alueen säännöt

Puolue pitää sääntömääräisen kokouksen lauantaina 18. kesäkuuta 2022. Kokouksessa valitaan puoluehallitus ja puoluevaltuusto

Puoluekokous on suunniteltu pidettäväksi pääasiassa etänä.

Huom! Jotta jäsen voi puolueen sääntöjen mukaan käyttää äänioikeuttaan puoluekokouksessa, on hänen ilmoittauduttava kokouksen osallistujaksi ja maksettava kuluvan vuoden jäsenmaksu viimeistään 6.6.2022.

Ilmoittaudu kokoukseen tällä lomakkeella.

Puoluehallituksen tai puoluevaltuuston vaaleihin voit ilmoittautua klikkaamalla tässä.

Kokousaloitteen voit jättää luomalla uuden aiheen suoraan tässä. Oikeus aloitteen tekemiseen kokoukseen on kaikilla jäsenillä, mutta aloitteen on saatava ainakin kymmenen muun jäsenen tuki. Tuki ei edellytä äänestämään asian puolesta.

juho.karvinen
Puoluevaltuusto
Viestit: 28
Liittynyt: Ti Kesä 13, 2017 2:39 am

Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja juho.karvinen » Ke Kesä 01, 2022 9:18 pm

Esitän, että puoluekokous tekee periaatepäätöksen puolueohjelman rakenneuudistuksen käynnistämisestä. Uudistuksen jälkeen puolueella olisi neljänlaisia ohjelmia (tyypit on kuvattu tarkemmin alla):

1) Periaateohjelma
2) Tavoiteohjelma (nelivuotiskaudeksi)
3) Vaaliohjelma (vaalikohtainen)
4) Teemakohtaiset ohjelmat tai linjapaperit

Käytännössä tämän voisi toteuttaa niin, että valmistellaan syksyllä Eduskuntavaaliohjelma 2023, joka toimii samalla tavoiteohjelmana 2023-2027. Nykyisistä puolueohjelman pääotsikoista (yksilönvapausohjelma, tietoyhteiskuntaohjelma jne.) tulee erillisiä neloskategoriaan kuuluvia, teemakohtaisia ohjelmia. Ne varmaankin kannattaisi otsikoida hyväksymisvuoden (tai viimeisimmän päivitysvuoden) mukaan, esimerkiksi "Yksilönvapausohjelma 2020".

Perustelut:

Nykyinen puolueohjelma on kokonaisuutena pitkä ja sisältää eri aikoina ja eri konteksteissa kirjoitettuja osia.

Kokonaisuuden takana on vaikea seistä. Esimerkiksi "Parempi palvelurakenneuudistus" kytkeytyy Kataisen hallituksen aikana käytyihin kuntaliitoskeskusteluihin, minkä jälkeen on toki puhuttu Sipilän hallituksen uudistuksesta ja päätetty Marinin hallituksen sote-uudistuksesta. Samoin Eurooppaohjelma on kirjoitettu eurokriisin kontekstissa, jolloin keskusteltiin Euroopan vakausmekanismin (EVM) kasvattamisesta ja jopa euron hajoamisesta. Sen jälkeen Euroopan unionissa ja talouskeskusteluissa on tapahtunut paljon, puhutaan esimerkiksi ekologisesta jälleenrakennuksesta ja Ukrainan (ei EU-valtio) tukemisesta.

Siksi olisi minusta oleellista tiedostaa, että useimmat poliittiset tavoitteet ovat kiinni ajassa. Ohjelmaa ja tavoitteiden kokonaisuutta on siksi pidettävä yllä säännöllisesti. Selkein uudistus ehdottamassani rakenteessa on, tärkein periaateohjelmaa täydentävä ja konkretisoiva ohjelma olisi tavoiteohjelma, jolle on määrätty selkeä aikaraami, esim. neljä vuotta. Nykyisessä puolueohjelmassa yksilönvapausohjelma, tietoyhteiskuntaohjelma, talous-, kunta- ja perusturvaohjelma, Eurooppa-ohjelma, energia- ja ympäristöohjelma sekä yhdenvertaisuusohjelma sisältävät sekä yleisiä periaatteita että konkreettisia (aikaan sidottuja) analyysejä ja tavoitteita.

Uudessa rakenteessa ohjelmatyyppien työnjako olisi seuraavanlainen:

1) Periaateohjelma, jossa määritellään puolueen perusarvot ja ideologia, poliittiset painopistealueet ja yleisen tason tavoitteet. Periaateohjelma on muita ohjelmia ajattomampi, siinä ei aseteta yksityiskohtaisia tavoitteita eikä oteta kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin, kuten meneillään oleviin lakiuudistuksiin. Muut ohjelmat konkretisoivat periaateohjelman yleisiä linjoja ja muiden ohjelmien onkin syytä olla yhteensopivia periaateohjelman kanssa.

2) Tavoiteohjelma, jossa määritellään puolueen tavoitteet tärkeiksi katsotuilta sektoreilta seuraavan nelivuotiskauden ajaksi. Tavoiteohjelma muodostetaan ajankohtaisen poliittisen tilanteen ja lähitulevaisuudennäkymien pohjalta ja se siis kytkeytyy periaateohjelmaa selkeämmin aikaan. Tavoiteohjelmaan valitut teemat ja tavoitteet kuvastavat käsitystämme siitä, millaiset poliittiset ongelmat kaipaavat juuri tällä hetkellä huomiota ja mitkä ovat ratkaisumme niihin.

3) Vaaliohjelmat, joissa määritellään puolueen tavoitteet vaalikohtaisesti. Tavoitteiden määrittelyn lisäksi vaaliohjelmien tarkoitus on tukea viestintää vaalikampanjan aikana. Vaaliohjelmien sisältöön vaikuttaa paitsi piraattien yleiset periaatteet ja ajankohtainen poliittinen tilanne ja keskustelunaiheet, myös käytävien vaalien luonne: kuntavaaliohjelmassa on luontevaa käsitellä kouluja, kirjastoja, rakentamista ja liikennejärjestelyitä, aluevaaliohjelmassa sote-palveluita jne. Kansallisen tason vaaliohjelmien lisäksi on suotavaa, että piiriyhdistykset muotoilevat myös paikallisia vaaliohjelmia, joissa otetaan kantaa paikallisesti tärkeisiin kysymyksiin, esimerkiksi Tampereen ratikan uusiin linjoihin tai rakentamisaikatauluun.

4) Teema- tai sektorikohtaiset ohjelmat ja linjapaperit, joissa voidaan käsitellä jotain tiettyä teemaa yksityiskohtaisemmin. Teemakohtaiset paperit voivat tukea, täydentää tai syventää periaateohjelman, tavoiteohjelman ja vaaliohjelmien kirjauksia. Mahdollisia teemoja on lukuisia, esimerkiksi tietopoliittinen ohjelma, yhdenvertaisuusohjelma, sananvapausohjelma, työpoliittinen ohjelma, ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelma jne. Teemakohtaisten paperien painoarvo voi vaihdella ja ne voivat vaihdella myös laajuudeltaan ja konkreettisuudeltaan: Esimerkki konkreettisesta voisi olla "Piraattien perustulomalli 2023", vähemmän konkreettisesta taas vaikkapa utopistisempi "Tulevaisuusohjelma". Tällaisia papereita voitaisiin valmistella sen mukaan, miten teemasta kiinnostuneita valmistelijoita löytyy. Ne voitaisiin hyväksyä puoluekokouksen sijaan puoluevaltuustossa.

Jos tämä kuvaus on epäselvä, niin vertailun vuoksi voi vilkaista vihreiden ohjelmasivua, heillä on suunnilleen tällainen rakenne on käytössä:
https://www.vihreat.fi/ohjelmat/


uduntuntu
Viestit: 90
Liittynyt: Ma Touko 11, 2015 9:17 pm

Re: Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja uduntuntu » Ke Kesä 01, 2022 9:53 pm

Kannatan lämpimästi aloitetta.

Mielestäni myös vaaliohjelmat voisi olla mahdollista hyväksyä puoluevaltuustossa. Periaateohjelma ja tavoiteohjelmat kuuluvat luontevasti puoluekokouskäsittelyyn. Vaaliohjelmien sekä teemaohjelmien on oltava niiden linjausten mukaisia.

Pitäisikö mahdollisen uuden teemaohjelman aiheen tai rajauksen tulla kuitenkin puoluekokouksen aloitemenettelyn kautta? Mietin esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolittista ohjelmaa tai ääriesimerkkinä rotupuhtaus- ja kansanmurhapoliittista ohjelmaa, joiden hyväksyminen puoluevaltuustokäsittelyssä saattaisi olla hieman kyseenalaista, jos varsinaisissa periaate- tai tavoiteohjelmissa ei ole teemasta linjattu riittävästi.

Mielestäni puoluevaltuuston ei tulisi olla erityisen aloitteellinen uuden ohjelmatyön käynnistämisen suhteen, vaikka onkin ihan sääntöjen kun mukaan oikea elin hyväksymään puolueen poliittisia linjauksia.

IRC: uduntuntu Facebook: https://www.facebook.com/uduntuntu Twitter https://twitter.com/uduntuntu
email: utu.hopiavuori(at)piraattipuolue.fi


jln
Puoluehallitus
Viestit: 25
Liittynyt: To Loka 09, 2014 4:17 pm
Paikkakunta: Lempäälä
Viesti:

Re: Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja jln » La Kesä 04, 2022 2:33 pm

Osittain samaa mieltä. Jako periaateohjelmaan, tavoiteohjelmaan, vaaliohjelmiin ja teemaohjelmiin tuntuisi sinänsä hyvältä.

Tuo tavoiteohjelman vanheneminen 4-vuodessa sen sijaan tuntuisi aika riskialttiilta. Ymmärrän, että tavoitteena on patistaa puoluetta päivittämään tavoitteitaan ahkerammin ja on totta, että osa nykyisestä puolueohjelmasta on päässyt pahasti vanhenemaan. Tuo "Parempi palvelurakenneuudistus" on siitä hyvä esimerkki. Tuossa on kuitenkin se riski, että vanhenemisesta huolimatta uutta tavoiteohjelmaa ei saada aikaiseksi, jolloin puolueella ei olisi voimassaolevaa tavoiteohjelmaa lainkaan eikä siten varsinaista virallista kantaa oikein mihinkään. (Voi toki vedota, että vanhassa tavoiteohjelmassa puoleen kanta oli tämä, mutta se ei ole enää varsinaisesti puolueen virallinen kanta ja nykyistä kantaa ei ole kirjattu mihinkään.) Tämän nykyisenkin ohjelman tekeminen oli melkoisen väännön takana, joten hieman epäilen, olisiko meillä resursseja samanlaiseen vääntöön toista kertaa, 4 vuoden välein puhumattakaan (Vihreillä tuskin on sen suhteen resurssiongelmaa). Ja vaikka nykyisessä ohjelmassa onkin joitain vanhentuneita kohtia, suurin osa sen tavoitteista vaikuttaa edelleen ihan ajankohtaisilta.

Toinen tapa yrittää pitää puolueohjelma paremmin ajan tasalla voisi olla se, että otettaisiin käytännöksi, että jokaisessa puoluekokouksessa on kohta "Puolueohjelman päivitys". Silloin periaatteessa jokainen jäsen, joka huomaa ohjelmassa jonkin päivitystarpeen, voisi tehdä muutosehdotuksen ennen puoluekokousta. (Periaatteessa voi tehdä nytkin, mutta muutosehdotukset vaativat 10 kannatusta, että ne tulisivat puoluekokouksen käsittelyyn ilman erillistä kohtaa, mikä on varsin raskas prosessi.) Toki tuon kanssa täytyy olla sikäli tarkkana, ettei sen kautta tule puoluekokoukselle yllättäen jotain valtavaa linjamuutosaloitetta, vaan tuo on tarkoitettu lähinnä ohjelman pieneen viilaukseen ja päivitykseen.

Ja vaikka valtuusto voikin valmistella ohjelmia ja niiden muutoksia etukäteen, vähänkään isompien linjapäivitysten hyväksymisen pitäisin edelleen puoluekokouksella, jolloin jokaisella puoleen jäsenellä on mahdollisuus vaikuttaa niihin.

Edit: Kannatan joka tapauksessa käsittelyä puoluekokouksessa.


Avatar
kivasatu
Viestit: 66
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 7:58 am
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja kivasatu » La Kesä 04, 2022 6:12 pm

Kannatan käsittelyä


horgh
Viestit: 35
Liittynyt: La Kesä 06, 2015 1:36 pm

Re: Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja horgh » Ma Kesä 06, 2022 10:24 am

Kannatan aloitetta


Justiina
Puoluevaltuusto
Viestit: 12
Liittynyt: Su Kesä 07, 2015 8:28 pm

Re: Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja Justiina » Ma Kesä 06, 2022 2:42 pm

Kannatan aloitteen käsittelyä!


Awaclus
Viestit: 6
Liittynyt: Su Heinä 28, 2019 1:54 am

Re: Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja Awaclus » Ma Kesä 06, 2022 8:29 pm

Kannatan käsittelyä.


Avatar
mmn
Puoluehallitus
Viestit: 73
Liittynyt: Ti Loka 24, 2017 11:26 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja mmn » Ma Kesä 06, 2022 8:41 pm

Kannatan käsittelyä.

Marek Nečada
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja. Foorumin ylläpitäjä.


Jarska96
Viestit: 6
Liittynyt: La Syys 26, 2020 5:05 pm
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja Jarska96 » Ma Kesä 06, 2022 9:42 pm

Rakenneuudistus on sen verran iso homma mun mielestä, että kannatan asian käsittelyä.


tomi pohjalainen
Viestit: 19
Liittynyt: La Touko 11, 2019 7:59 am

Re: Puoluekokousaloite: Puolueohjelman rakenneuudistus

Viesti Kirjoittaja tomi pohjalainen » Ti Kesä 07, 2022 7:43 pm

kannatan aloitetta.

mikäli oikein tulkitstin kohta 4 tuo kivasti kylkiäisenä sen että tietynlaista toiminta lokia ja asiakohtaista materiaalia kertyy kaikkien saataville. tuo on yksi tärkeimpiä asioita järjestelmässä itsessään.


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Puoluekokous 18.6.2022”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa