Muutosesityksiä puolueohjelmaan

Osio 26–27.9.2020 pidettävälle puoluekokoukselle.


Valvoja: Puoluehallitus

Alueen säännöt

Puolue pitää kokouksen Helsingissä 26.–27. syyskuuta 2020. Kokouksessa mm. valitaan uusi puoluehallitus ja puoluevaltuusto, päätetään sääntömuutokista, ja päivitetään ohjelmaa.

KOKOUSKUTSU TÄSSÄ

Puoluevaltuuston tai puoluehallituksen vaaliin voit ilmoittautua klikkaamalla tässä.

Kokousaloitteen voit jättää luomalla uuden aiheen suoraan tässä. Oikeus aloitteen tekemiseen kokoukseen on kaikilla jäsenillä, mutta aloitteen on saatava ainakin kymmenen muun jäsenen tuki. Tuki ei edellytä äänestämään asian puolesta.

Avatar
mmn
Puoluehallitus
Viestit: 54
Liittynyt: Ti Loka 24, 2017 11:26 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Muutosesityksiä puolueohjelmaan

Viesti Kirjoittaja mmn » Pe Elo 28, 2020 9:46 am

Puoluehallitus on 26.8. pidetyssä kokouksessaan hyväksynyt esitettäväksi 7 seuraavaa muutosehdotusta puolueohjelmaan.

Esitys 1: poistoesitys lääkepatenteista

(tietoyhteiskuntaohjelmatyöryhmä)

Patenteista ehdotetaan poistettavaksi tämä kohta:

Piraattipuolueilla on järkevä ja rakentava vaihtoehto lääkepatenteille, joka, paitsi ratkaisisi lääkepatenttien ongelmat, myös antaisi enemmän rahaa lääketutkimukseen leikaten julkisen sektorin lääkekustannukset puoleen. Haluamme keskustella tästä Euroopan tasolla.

Syy on se, että tässä viitataan piraattien vaihtoehtoon, jota ei kuitenkaan avata.

Esitys 2: poistoesitys ohjelmistokehittäjistä

(tietoyhteiskuntaohjelmatyöryhmä)

Samalla ajatuksella esitetään poistettavaksi kohtaa

Piraattipuolueen ajaman uudistetun tekijänoikeusjärjestelmän ohjelmistokehittäjille tarjoama suoja on riittävä.

Tämä on tyhjä lupaus ilman substanssia nykymuodossaan.

Esitys 3: muutosesitys tutkimusrahoituksesta

(tietoyhteiskuntaohjelmatyöryhmä)

Kohtaan 4 Tieto ja tutkimus esitetään muutosta niin, että vanha muoto

Julkinen tutkimusrahoitus pitää aina myöntää vertaisarvioidun ja avoimen kilpailutuksen perusteella. Muunlaista julkista tutkimusrahoitusta ei tule myöntää.

muutetaan muotoon

Yliopistojen ja julkisten tutkimuslaitosten perusrahoituksen on oltava kunnossa niin, että perustutkimus ja -opetus tai tutkimuslaitosten perustehtävät eivät häiriinny työläiden rahoitushakemusten takia. Perusrahoituksen päälle esimerkiksi Suomen Akatemian kautta jaettavan kilpaillun tutkimusrahoituksen pitää perustua avoimiin kriteereihin ja vertaisarviointiin.

Tästä vanhasta tutkimusrahoituskirjauksesta jää yliopistoihmiselle sellainen kuva, ettei piraateissa oikein tiedetä, mitä yliopistoilla tehdään ja miten paljon aikaa turhaan hakemusrumbaan menee.

Esitys 4: asepalvelus ja sukupuoli

(Jarno Luoma-Nirva)

Jottei jumittauduta binääriseen sukupuolimäärittelyyn, ehdotetaan puolueohjelmassa (Piraattipuolueen yksilönvapausohjelma, pykälä Asevelvollisuus) muuttaa muoto

Siksi asepalvelus tulee muuttaa vapaaehtoiseksi molemmille sukupuolille

muotoon

Siksi asepalvelus tulee muuttaa vapaaehtoiseksi sukupuolesta riippumatta.

Esitys 5: poistoehdotus liikkeiden aukioloaikojen vapauttamisesta

(Jarno Luoma-Nirva)

Ehdotetaan pykälän Liikkeiden aukioloajat poistamista Piraattipuolueen yksilönvapausohjelmasta, sillä tämä vaatimus on jo toteutettu. Nykymuoto on:

Liikkeiden aukioloajat

Valtion ei tule säädellä ravintoloiden tai muiden palveluiden aukioloaikoja. Yrittäjien tulee itse saada määrittää ne kannattavuuden ja työvoiman saatavuuden perusteella. Yrittäjillä tulee olla oikeus vastata kuluttajien tarpeisiin kellonajasta riippumatta. Järjestelystä hyötyvät kaikki: yrittäjät uusien ansaintamahdollisuuksien myötä, kuluttajat palveluiden saatavuuden paranemisen vuoksi ja työntekijät lisääntyvien työtuntien myötä. Yksittäisen ravintolan aukioloaikaa voidaan rajoittaa silloin, jos siitä koituu meluhaittaa naapuruston asukkaille, mutta siitä päättäköön kunta tapauskohtaisesti, ei valtio kaikkien puolesta.

Esitys 6: poistoehdotus taksiliikenteen vapauttamisesta

(Jarno Luoma-Nirva)

Piraattipuolueen yksilönvapausohjelman pykälässä Liiketoiminnan harjoittamisen vapauttaminen ehdotetaan, että lauseessa

Elinkeinolupien (esim. taksit ja apteekit) tarveharkinnasta ja lukumäärärajoituksista on luovuttava ja alat avattava vapaalle kilpailulle

poistetaan sanat ”taksit ja”, sekä poistetaan virke

Samalla taksien hintasäännöstelystä tulee luopua, mutta takseilta voidaan vaatia hintojen pitämistä selkeästi näkyvillä.

Eli uusi muoto olisi tällainen:

Elinkeinolupien (esim. apteekit) tarveharkinnasta ja lukumäärärajoituksista on luovuttava ja alat avattava vapaalle kilpailulle. Elinkeinolupa tulee myöntää jokaiselle jolla on riittävä pätevyys alan yrityksen pyörittämiseen. Liikenneyhtiöille ei myöskään tule myöntää alueellisia monopoleja. Uudenlaisten taksi- ja kimppakyytiliiketoimintamallien toiminta tulee sallia ja lainsäädännölliset esteet poistaa.

Syynä on jälleen se, että tämä vaatimus on jo toteutettu.

Esitys 7: Lisäysesitys maahanmuuttokohtaan

(Jarno Luoma-Nirva)

Piraattipuolueen yksilönvapausohjelman pykälään Maahanmuutto ehdotetaan seuraavan tekstin lisäämistä:

Turvapaikanhakijoiden työnteko tulee sallia heti hakemuksen jättämisestä.

(Nyt työnteko-oikeutta ei ole 3–6 kuukauteen hakemuksen jättämisestä.)

Marek Nečada
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja. Foorumin ylläpitäjä.


Avatar
mmn
Puoluehallitus
Viestit: 54
Liittynyt: Ti Loka 24, 2017 11:26 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Muutosesityksiä puolueohjelmaan

Viesti Kirjoittaja mmn » Pe Elo 28, 2020 10:35 am

Vähän omia kommenttejani:

Ensinnäkin pitäisi mainita, että tietoyhteiskuntaohjelmatyöryhmä ehdotti myös tätä muutosta:

Kohtaan 1 Tekijänoikeudet ja patentit työryhmä esittää, että vanha muoto
”Koska aineettomien hyödykkeiden tuotto tulee suurelta osin jo pian julkaisun jälkeen, kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojaa on lyhennettävä enintään kymmeneen vuoteen teoksen julkaisusta.”
muutetaan muotoon
”Koska aineettomien hyödykkeiden tuotto tulee suurelta osin jo pian julkaisun jälkeen, kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojaa on lyhennettävä enintään 50 vuoteen teoksen julkaisusta.”

Tätä ei kuitenkaan otettu hallituksen esitykseksi (äänin 1–2–2); toki se voidaan tuoda äänestettäväksi kokousaloitteena jäsenen toimesta.

Ehdotus turvapaikanhakijoiden työnteosta ei ollut yksimielinen; kompromissina ehdotettiin, että työnteko tulee sallia kaksi kuukautta hakemuksen jättämisestä.

Ja substanssiin: Toivon, että poistoesitykselle lääkepatenteista keksitään vielä ennen kokousta jokin rakentava vaihtoehto, koska tämä on aihe, johon piraateilla kuuluisi olla hyvä ratkaisu. Eli miettikäämme tätä vielä, itse yritän löytää jotain materiaalia aiheeseen.

Marek Nečada
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja. Foorumin ylläpitäjä.


Avatar
kivasatu
Puoluehallitus
Viestit: 46
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 7:58 am
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Muutosesityksiä puolueohjelmaan

Viesti Kirjoittaja kivasatu » Ma Elo 31, 2020 3:27 am

Toivon, että poistoesitykselle lääkepatenteista keksitään vielä ennen kokousta jokin rakentava vaihtoehto, koska tämä on aihe, johon piraateilla kuuluisi olla hyvä ratkaisu.

ja

Piraattipuolueilla on järkevä ja rakentava vaihtoehto lääkepatenteille...

Tuo kohta on kirjoitettu ohjelmaan melko aikaisessa vaiheessa, ja mikäli meiltä tuota vaihtoehtoa ei löydy, niin pitäisi kysellä muilta piraattipuolueilta. Tuossa mainitaankin piraattipuolueet ihan monikossa, joten ehkä joillain niistä on ollut jokin vaihtoehto olemassa. Muistaako kukaan?

EDIT: Kyselin vähän ja sain kuulla, että Ruotsin piraateilta peräisin. Ja onpa siitä meidänkin sivuilla jotakin https://www.piraattipuolue.fi/2008/06/0 ... tenteille/ Tuskinpa tuo tieto on enää kovinkaan ajatasaista


Raoul
Puoluehallitus
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 7:29 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Muutosesityksiä puolueohjelmaan

Viesti Kirjoittaja Raoul » Pe Syys 18, 2020 10:54 pm

Ehdotan, että nykyinen muoto:"Koska aineettomien hyödykkeiden tuotto tulee suurelta osin jo pian julkaisun jälkeen, kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojaa on lyhennettävä enintään kymmeneen vuoteen teoksen julkaisusta."

Muutetaan muotoon:"Koska aineettomien hyödykkeiden tuotto tulee suurelta osin jo pian julkaisun jälkeen, kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojaa on lyhennettävä enintään 30 vuoteen teoksen julkaisusta. Täydet oikeudet teokseen palautuvat tekijälle tai hänen perikunnalleen kuitenkin 10v päästä, jonka jälkeen he voivat myydä ne uudelle omistajalle, maksimissaan kymmeneksi vuodeksi."

Tämä mukailee Ruotsin piraattien ohjelmaa, jossa vaaditaan 20v suojaa sillä ehdolla että oikeudet palautuvat tekijälle 10v jälkeen.

Tekijänoikeuslainsäädäntö on kansainvälisesti voimakkaasti säädeltyä, ja se on nykyisin useimmissa teollisuusmaissa lähes samanlaista. Tekijänoikeuden kesto on 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Muun muassa esityksiä, äänitallenteita, valokuvia ja radio- tai televisiolähetystä suojaavat tekijänoikeuden lähioikeudet. Näiden lähioikeuksien suoja-aika on 50 vuotta, ja se lasketaan esitys-, tallentamis-, julkaisemis-, lähetys- tai valmistamisvuodesta. Tuottajilla on tekijänoikeus myös julkaisemattomaan teokseen. 12. syyskuuta 2011 Euroopan parlamentti ja komissio päättivät pidentää esittäjien ja äänitetuottajien lähioikeuksien suojan 70 vuoteen.[8] Direktiivi piti touteuttaa EU:n kansallisessa lainsäädännössä vuoteen 2014 mennessä.[9][10] (Wikipedia)


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Puoluekokous 2020”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija