Jarno Luoma-Nirva ehdolla hallituksen varsinaiseksi tai varajäseneksi

Alue ehdokasilmoittautumisille puoluehallituksen jäsenen tai varajäsenen vaaliin.

Voit ilmoittautua ehdolle aloittamalla uuden aiheen tähän alle. Kirjoita esittelyteksti itsestäsi. Vaihtoehtoisesti voit lähettää ilmoittautumisesi osoitteeseen info@piraattipuolue.fi

Viimeinen mahdollisuus osallistua 16.11.2019. Ehdokkailla oltava puolueen jäsenyys ja jäsenmaksu maksettuna.


Valvoja: Puoluehallitus

jln
Puoluehallitus
Viestit: 18
Liittynyt: To Loka 09, 2014 4:17 pm
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Jarno Luoma-Nirva ehdolla hallituksen varsinaiseksi tai varajäseneksi

Viesti Kirjoittaja jln » Pe Marras 15, 2019 6:06 pm

Morjensta,

Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi puoluehallitukseen, joko varsinaiseksi tai varajäseneksi. Olen 43 v koodari Tampereelta ja 10 kuukauden ikäisten kaksosten isä. Olen ollut enemmän tai vähemmän mukana toiminnassa vuoden 2013 puoluekokouksesta lähtien, jolloin kaksipäiväisessä kokouksessa piraattien puolueohjelmaa laajennettiin sivukaupalla. Olen ollut puolueen vaaliehdokkaana 2015, 2017 ja 2019 ja toisinaan Pirkanmaan piraattien hallituksen varajäsenenä. Vapaa-aikani on sattuneestä syystä tällä hetkellä hivenen kortilla, mutta koska aktiiveista on ilmeisesti nyt pulaa vielä enemmän kuin normaalisti, voin yrittää auttaa sen verran kuin kykenen. Mutta jos puoluehallitukseen löytyy riittävästi aktiivisia toimijoita muutenkin, jätän mielelläni vapaan paikan heille.

Valitettavasti puoluekokouspäivänä olen matkustamassa perheeni kanssa Taiwaniin, joten en luultavasti pääse juurikaan osallistumaan kokoukseen edes etänä, mutta tässä mielipiteitäni muutamiin ajakohtaisiin aiheisiin:

TL/DR:

  • Yhdistyminen liberaalipuolueen kanssa ei hyvä: molemmat hyötyvät enemmän, jos puolueet pysyvät itsenäisinä, vaikka tekevätkin yhteistyötä.

  • Nimen muuttaminen: Liian iso riski eikä tarpeellistakaan, jos puolueet säilyvät erillisinä, jolloin nimen ongelmalliseksi kokevat voivat kokeilla idean kantavuutta liberaalipuolueessa

  • Jäsendemokratiaa voitaisiin parantaa (Raoulin ehdotus LiquidDemocracyn tai vastaavan kokeilemisesta hyvä)

Pidemmin (siis todella pidemmin):

Mielestäni yhdistymisestä saatavat edut (lähinnä puolueiden pyörittämiseen vaadittavan byrokratian väheneminen) eivät ylitä siitä koituvia haittoja. Vaikka puolueilla onkin pitkälti samat tavoitteet, molemmissa puolueissa on myös faktionsa, jotka eivät ole kovin innoissaan edes vaaliliitosta saati yhdistymisestä ja ovat jo suoraan ilmoittaneet eroavansa, jos näin käy. Eli vaikka byrokratia vähenisi, myös aktiivien (ja todennäköisesti myös äänestäjien) määrä kutistuisi. Tässä tilanteessa 1 + 1 ei ole enemmän kuin kaksi, itse asiassa hyvä, jos päästäisiin edes yhteen.

Se sijaan kahtena puolueena toimimisesta on runsaasti etuja:

Erilainen brändäys: Piraattien sisällä käydään suunnilleen joka vaalien yhteydessä keskustelua puolueen nimestä: osa kokee sen taakaksi, osa taas vahvuudeksi. Tavallaan ymmärrän molempia kantoja, mutta itse pitäisin nimen muuttamista melkoisena riskinä: entä, jos uusi nimi ei houkuttelekaan uusia äänestäjiä, vaan ainoastaan karkottaa vanhat? Silloin olisimme tuhonneet vuosia rakennetun puoluekuvan turhaan ja joutuisimme aloittamaan koko työn alusta. Jos jotain voi oppia Nokian kohtalosta, niin ainakin sen, että jos uskoo olevansa uppoavalla (tai palavalla) alustalla, ennen hyppäämistä uudelle alustalle kannattaa olla hyvin varma siitä, ettei uusi alusta uppoa vielä nopeammin. (Eikä myöskään lähtöpäätöksen yhteydessä välttämättä kannata tahallaan räjäyttää nykyistä alustaansa).

Vaan nyt meillä on harvinainen tilaisuus lopultakin selvittää asia riskeeraamatta ihan kaikkea: meillä on kaksi puoluetta, joilla on lähes samat tavoitteet ja ainoa merkittävä ero on se, että toisella on neutraalimpi nimi ja perinteisempi imago, toisella taas vahvasti tunteita herättävä nimi ja anarkistisempi imago. Eli nyt voimme käytännössä kokeilla, kumpi vaihtoehto toimii vaaleissa paremmin. Jos toinen osoittautuu selkeästi paremmaksi, silloin voidaan yhdistäminen ottaa uudelleen harkittavaksi uuden tiedon valossa.

Erilaiset linjaukset: Vaikka puolueiden tavoitteet ovatkin pitkälti samat, jäljelle jää kuitenkin pieniä, mutta merkittäviä eroja. Monet vasemmalle kallellaan olevat piraatit pitävät joitain liberaalien talouslinjauksia turhan oikeistolaisina, osa liberaaleista taas pitää piraattien talouskantoja liian epämääräisinä ja linjattomina. Toisaalta liberaaleilla jotkut arvoliberaalit kannat ovat aiheuttaneet nikottelua eikä heillä taida olla vieläkään varsinaista virallista kannatusta perustulolle eivätkä kaikki taida olla kovin innoissaan kaikista piraattiteemoistakaan. Näiden sovittaminen yhteen puolueohjelmaan tulisi olemaan tuskallista ja todennäköisesti myös karkottaisi sekä aktiiveja että äänestäjiä molemmista puolueista. Sen sijaan kahtena erillisenä puolueena toimiessa liberaalit voivat ottaa rohkeammin talouskantojaan ja piraatit voivat jatkaa luovimista vasemmiston ja oikeiston välimaastossa joutumatta tinkimään piraattiteemoista (ainakaan kunhan linjat eivät eroa niin paljoa, että vaaliliitto tai muu yhteistyö alkaisi vaarantua).

Vetoaminen isompaan joukkoon äänestäjiä: Piraattien on luultavasti helppo houkutella kannattajia entisistä vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista, entiselle kokoomuslaiselle sen sijaan luultavasti huomattavasti pienempi kynnys siirtyä kannattamaan liberaaleja kuin piraatteja. Jo pelkästään se, että liberaalipuolue on perustettu ja se on kerännyt niinkin paljon aktiiveja ja kannattajia, vaikka ohjelma on lähes identtinen jo olemassaolevan piraattipuolueen kanssa, osoittaa, että kahtena erillisenä puolueen pystymme tavoittamaan huomattavan isomman joukon ihmisiä, kuin mitä piraatit (tai liberaalipuolue tai minkä tahansa muun niminen puolue) yksin pystyisi. Todennäköisesti moni piraattien jäsenistä ei olisi myöskään ikinä tullut liittyneeksi liberaalipuolueeseen, mikäli se oltaisiin perustettu ennen piraattipuoluetta.

Vikasietoisuus: Moni piraattipuolue maailmalla on hyvän menestyksen jälkeen kompastunut sisäisiin ongelmiin, samoin moni aiempi liberaalipuolue on ihan Suomessakin hajonnut sisäisiin riitoihin tai itseaiheutettuihin ongelmiin. Jos nyt sattuisi niin, että joko liberaalipuolue tai piraattipuolue päättäisi ampua itseään kunnolla jalkaan, on hyvä olla olemassa varavaihtoehto, johon aktiivit ja äänestäjät voivat siirtyä suhteellisen helposti. Kokonaan uuden puolueen perustaminen tyhjästä olisi huomattavasti raskaampi urakka.

Tuota ainoaa haittaa, eli ylimääräistä byroratiaakin voidaan lievittää huomattavasti yhteistyöllä, varsinkin, jos liberaalit poistavat taas kaksoisjäsenyyden kiellon säännöistään, jolloin varsinkin pienemmissä vaalipiireissä periaatteessa sama porukka voisi pyörittää molempien puolueiden paikallisjärjestöä.

Eli sinänsä kannatan Petruksen suunnitelmaa, ainoastaan sillä pienellä erolla, että piraattipuolue ei organisaationa liity liberaaleihin eikä vaihda nimeään vaan säilyy edelleen itsenäisenä puolueena. (Eikä tuo olisi fuusionkaan kannalta mitenkään tarpeellista, koska piraattipuolueella ei ole mitään merkittävää omaisuutta joka siirtyisi sen mukana ja henkilöjäsenet joutuisivat suunnitelmankin mukaan joka tapauksessa hakemaan erikseen liberaalipuolueen jäsenyyttä). Näin he, jotka uskovat menestymisen olevan helpompaaa ilman nimen painolastia, voivat suunnitelman mukaisesti liittyä liberaaleihin ja toisaalta he, jotka uskovat piraatipuolueen nykyisen nimen toimivan paremmin, voivat jatkaa toimintaa piraattipuolueessa kuten ennenkin. Näin useimmat voivat jatkaa puoluetoimintaansa tyytyväisinä (ainakin verrattuna siihen vaihtoehtoon, että puolueita yritettäisiin väkisin yhdistää). Täällä kommenttini Petruksen alkuperäiseen suunnitelmaan: https://foorumi.piraattipuolue.fi/viewt ... 2371#p2371

Toki tuo yhteistyön ja vaaliliittojen onnistuminen vaatii sitä, että tässä vaiheessa ei kauheasti polteltaisi siltoja tai aiheutettaisi tarpeetonta mielipahaa (ainakaan sen enempää, mitä ollaan jo ehditty tekemään). Minkä valinnan kukin tekeekin, olisi hyvä, että ohessa ei syyteltäisi takinkäännöistä tai jääräpäisestä muutosvastustuksesta, vaan kunnioitetaan itse kunkin valintaa. Tosin veikkaisin, että yhteistyökin luultavasti helpottuu sen jälkeen, kun varsinkin nimestä eri mieltä olevat ovat eri puolueissa, jolloin ei tarvitse enää pelätä, että eri mieltä oleva on tuhoamassa vaivalla rakennettua perintöä tai seisoo jarruna puolueen menestyksen tiellä.

Siinä siis mielipiteeni yhteen asiaan. Toinen mielipide:

Todellinen uhka meille (sekä piraateille että liberaaleille) on Liike Nyt. Se ei ehkä vetoa nykyisiin kannattajiin, mutta moni perinteisiin puolueisiin kyllästynyt, joka olisi ennen saattanut äänestää meitä, päätyy helposti antamaan äänensä heille ja tuo luultavasti on iso syy odotettua heikompaan äänisaaliiseen viime vaaleissa. Eikä se johdu pelkästään siitä, että heillä on enemmän rahaa ja nimekkäitä tukijoita: perusidea, jossa puolueen jäsenet päättämään suoraan puolueen kannoista ajankohtaisiin kysymyksiin ja sitten puolueen johto ottaa julkisuudessa kantaa ja toimii saman tien jäsenistön päätöksen mukaisesti, on varsin vetoava. Piraateillakin on kantana ollut suoran demokratian lisääminen ja periaatteessa meillä onkin parempi jäsendemokratia kuin monessa muussa puolueessa, koska meillä kaikilla puolueen jäsenillä on oikeus osallistua ja äänestää puoluekokouksissa. Mutta siihen se oikeastaan jääkin, ainoa suora mahdollisuus vaikuttaa puolueen linjaan on puoluekokouksissa kahdesti vuodessa (vai päätettiinkös niitäkin harventaa?) ja niissäkin oikeastaan vain silloin, kun agendalla on puolueohjelman päivittäminen. Minusta vaikutusmahdollisuuksia tulisi olla huomattavasti useammin, esim. kerran tai kaksi kuukaudessa mahdollisuus äänestää puolueen kannasta johonkin ajankohtaiseen asiaan. Kannatan myöt Raoulin aloitetta kokeillla uudelleen LiquidFeedbackia (tai muuta vastavaa, itsekin kehittelin joskus vähän sen suuntaista: https://tyrannyofmajority.net) työkalua, jolla jäsenistö pääsisi myös osallistumaan paremmin päätöksentekoon. Aktiivejakin saattaisi löytyä helpommin, jos nakkihommien lisäksi tarjolla olisi myös konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa puolueen linjauksiin.

Kolmas mielipide...tai no, ehkä lopetan kuitenkin tällä kertaa tähän. Lisäkysymyksiä saa esittää (mieluiten tänne, koska itse kokoukseen en tosiaan pääse kuin mahdollisesti osan aikaa etänä).

Jarno Luoma-Nirva


AriMartti
Puoluevaltuusto
Viestit: 81
Liittynyt: Ma Touko 11, 2015 9:17 pm

Re: Jarno Luoma-Nirva ehdolla hallituksen varsinaiseksi tai varajäseneksi

Viesti Kirjoittaja AriMartti » Pe Marras 15, 2019 6:17 pm

Kiitos, on ilo nähdä tämä ulostulo. Uskon, että sinusta on paljon iloa tulevassa hallituksessa, jos tulet valituksi.

IRC: AriMartti Facebook: https://www.facebook.com/arimartti Twitter https://twitter.com/AriMartti
email: ari-martti.hopiavuori(at)piraattipuolue.fi

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Ilmoittautumiset puoluehallituksen jäsenen tai varajäsenen vaaliin”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija