Sääntöuudistus: alustava muutosluettelo kommentoitavaksi 10.5. mennessä

Aiotko tehdä aloitteen ja haluatko ennen vireillepanoa palautetta muilta? Tarvitsetko apua formulointiin? Täällä aloitteet yhdessä valmistellaan.
Alueen säännöt
Luo aloitteellesi oma lanka.
Avatar
mmn
Puoluehallitus
Viestit: 29
Liittynyt: Ti Loka 24, 2017 11:26 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Sääntöuudistus: alustava muutosluettelo kommentoitavaksi 10.5. mennessä

Viesti Kirjoittaja mmn » To Huhti 30, 2020 2:16 pm

Hyvät jäsenet,

alla on alustava luettelo sääntömuutoksista, jotka haluaisin esittää hyväksyttäväksi varsinaiselle puoluekokoukselle.
Näistä on mm. jo keskusteltu puoluepäivillä, ja joitain perusteluja muutoksiin mainitsin aikaisemmassa ketjussa.

Kaikenlaiset kommentit ja kysymykset ovat hyvin tervetulleita, ja etenkin (K):lla merkityistä kohdista kaipaisin palautettanne. Kertokaa myös, jos tuntuu, että jokin tärkeä asia unohtui.

Voitte laittaa kommenttinne tänne, osallistua keskusteluun Telegram-ryhmässä tai lähettää kommentit minulle sähköpostitse (marek.necada@piraattipuolue.fi) 10.5. mennessä. Sen jälkeen valmistetaan yksityiskohtainen sääntömuutoksen teksti kommentoitavaksi, ennen kuin se pannaan vireille.

Alustava luettelo esitettävistä sääntömuutoksista

Sääntöjen rakenne

PRH:ssä rekisteröitäviin yhdistyssääntöihin kirjataan jatkossa vain keskeiset periaatteet ja lainmukaiset välttämättömyydet, jotta niitä ei tarvitse enää muuttaa kovin usein. Yksityiskohdat siirretään johtosääntöihin, joihin voi joustavammin tehdä muutoksia. Näin sääntöjen kehittäminen helpottuu ja halventuu nykytilanteeseen verrattuna, jossa pieniäkin oikaisuja varten täytyy kutsua puoluekokous koolle ja käydä koko sääntömuutosprosessi PRH:ssä läpi ilmoitusmaksuineen ja käsittelyaikoineen.

Johtosäännöistä ylipäätään päättää puoluevaltuusto tai jäsenäänestys. Puolueen toimielimet päättävät omista työjärjestyksistään.

Puolueen toimielimet ja vallanjako

Sovelletaan vallan kolmijako-oppia puolueessa ja lisätään suoraa demokratiaa.

Perustetaan puolueen välimieslautakunta, jonka tehtävänä on olla puolueen "tuomioistuimena", eli ratkaista mahdolliset ristiriidat puolueen sisällä, päättää sääntöjen rikkomuksista jne.
Välimieslautakunnalla on 3–7 jäsentä.

Jäsenen erottamisvalta siirtyy puoluehallitukselta välimieslautakunnalle.

(K) Perustetaan puolueen tarkastuslautakunta, jonka tehtävänä on olla puolueen "poliisina" ja "syyttäjänä", eli tutkia sääntöjen rikkomuksia ja tarvittaessa siirtää ne eteenpäin välimieslautakunnalle.
Tarkastuslautakunnalla on 3–7 jäsentä.

Jäsenistölle annetaan mahdollisuus perua minkä tahansa puolueen elimen päätös. Mikäli 14 päivän sisällä päätöksen julkaisemisesta esitetään sellainen jäsenaloite, päätöksen, ja järjestetään viipymättä jäsenäänestys päätöksen perumisesta.

(K) Perustetaan puolueen osastot, jotka ovat erikoistuneita toimeenpanovaltaisia monokraattisia elimiä. Määräysvalta kuuluu jäsenistön valitsemalle osaston johtajalle.
Osastoja voivat olla esim.

  • (K) tekniikkaosasto (nykyinen verkkopalvelutiimi), joka mm. ylläpitää puolueen palvelimia, kehittää sähköisiä palveluita ja huolehtii tietoturvasta.

  • (K) mediaosasto, joka hoitaa ulkoista viestintää (vaalikampanjointi, lehdistötiedotteet, verkkosivut jne.),

  • (K) ulkomaaosasto, joka ylläpitää kansainvälisiä suhteita,

  • (K) talousosasto (nykyinen taloustiimi).

Puoluevaltuuston ja lautakuntien jäsenet sekä osastojen johtajat valitaan sähköisissä jäsenäänestyksissä, ja heidän varsinainen toimikausi kestää kaksi vuotta.

Puoluevaltuuston kokoonpano

Jokainen piiriyhdistys valitsee yhden valtuutetun puoluevaltuustoon. Muut puoluevaltuuston jäsenet valitaan sähköisessä äänestyksessä, jossa kaikki puolueen jäsenet ovat äänioikeudellisia. (Tällä pyritään mm. parantaa yhteyttä piiriyhdistysten ja puolueen keskuselinten välillä.)

Jäsenäänestykset

Säädetään yleisesti jäsenäänestyksistä ja henkilövaaleista. Jäsenäänestykset järjestetään kryptatulla sähköisellä äänestysalustalla (esim. Helios). Oletusvaalitapana voi olla jatkossakin STV.

Vaaliasiat

Lopullinen päätösvalta vaaliasioissa (vaaliliitot, ehdokaslistat ym.) siirtyy puoluehallitukselta puoluevaltuustolle. Vaaliliittojen kohdalla puoluehallituksen rooli on olla neuvottelijana ja esittelijänä.

Piiriyhdistykset

(K) Joko

  • mahdollistetaan piiriyhdistykset, jotka eivät ole rekisteröityjä yhdistyksiä, tai

  • puretaan kaikki ry-muotoiset piirit.

Kummassakin tapauksessa pitää säätää yleisesti tällaisten piiriyhdistysten rakenteesta ja asemasta.

(K) Pitääkö luonnollisen henkilön jäsenyys piiriyhdistyksessä sidottu jäsenyyteen puolueessa?

Marek Nečada
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja. Foorumin ylläpitäjä.


Palaa sivulle “Työtila”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija