Sääntöjen uudistus: elinten rakenne ja joustavammat päätöksentekotavat

Aiotko tehdä aloitteen ja haluatko ennen vireillepanoa palautetta muilta? Tarvitsetko apua formulointiin? Täällä aloitteet yhdessä valmistellaan.
Alueen säännöt
Luo aloitteellesi oma lanka.
Avatar
mmn
Puoluehallitus
Viestit: 73
Liittynyt: Ti Loka 24, 2017 11:26 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Sääntöjen uudistus: elinten rakenne ja joustavammat päätöksentekotavat

Viesti Kirjoittaja mmn » Pe Loka 11, 2019 6:05 pm

Alun perin halusin kirjoittaa tämän vasta pohdittuani sitä syvemmin ja jättää tänne myös joitakin ainakin puolivalmiita konkreettisia esityksiä, mutta se, kuinka motivaattiokyselyhomma sai vauhtia pelkän aivan epämääräisen avaukseni jälkeen, motivoi minut tekemään saman verran epämääräisen avauksen otsikossa mainitusta aiheesta. :)

Monien vuosien havainnot ovat vakuuttaneet minut siitä, että Tšekin ja Suomen piraattipuolueiden välinen menestysero johtuu mm. päätöksentekotavoissa olevista eroista. Nykyiset Suomen piraattien päätöksentekotavat ovat hyvin jäykät, mikä haittaa osallistumista ja ylipäätään koko puolueen toiminnan sujuvuutta. Haluaisin siis avata keskustelun mahdollisesta tietyillä hyvillä tšekkiläisillä säännöillä ja toimintatavoilla inspiroituneesta sääntöjen uudistuksesta.

Hyvin lyhyesti, Tšekin piraattipuolueen valtakunnallisen tason elinten rakenne on seuraava (lisää yksityiskohtia kirjoitan myöhemmin):

Lainsäädäntövalta

Valtakunnallinen foorumi (celostátní fórum); VF on puolueen korkein elin, joka koostuu kaikista puolueen jäsenistä.
Sääntöjen* mukaan VF:llä on yksinomainen toimivalta:

 • valita puoluehallituksen, tarkastuslautakunnan ja välimieslautakunnan jäsenet, puoluevaltuuston VF:n valitsemat jäsenet sekä osastojen johtajat (ks. alla),
 • muodostaa ja lakkauttaa osastot (ks. alla) ja lautakunnat (komissiot, komiteat? †),
 • hyväksyä sääntöjen* muutokset,
 • hyväksyä vuosikertomukset,
 • peruuttaa puolueen elinten päätöksia erityistarkastusmenettelyssä.

Sääntöjen★ mukaan VF:llä on lisäksi oikeus:

 • hyväksyä muita määräyksiä★ puolueen sisäisestä toiminnasta,
 • antaa tehtäviä ja velvoitteita puoluehallitukselle ja -valtuustolle.
 • käsitellä ja hyväksyä ohjelma- ja ideologia-asiakirjoja.

Puolueen vaalijärjestyksen★ ja VF:n työjärjestyksen★ mukaan VF myös valitsee puolueen ehdokkaat europarlamettivaaleihin ja presidenttivaaleihin sekä ministeriehdokkaat.

Foorumin kokous kutsutaan koolle ainakin kerran vuodessa. Kokous kutsutaan koolle aina, kun puolueen puheenjohtajan paikka tai suurin osa puoluehallituspaikoista vapautuu.
Suurin osa asioista käsitellään kuitenkin kokousten ulkopuolella internetissä.


Puoluevaltuusto (republikový výbor, valtakunnallinen komitea), joka koostuu 14 maakuntayhdistysten (1 / maakuntayhdistus) ja 10—30 VF:n valitsemasta jäsenestä.
Sen tehtäviin kuuluvat mm. sisäiset arkilainsäädäntöhommat, ohjelma-asiakirjojen käsittely ja hyväksyminen, budjetin hyväksyminen, valvonta vaaliasioista ja muut asiat, joiden käsittely VF:llä ei olisi järkevää tai mahdollista. Se voi antaa tehtäviä ja velvoitteita puoluehallitukselle. Puoluevaltuusto kokoontuu ainakin neljä kertaa vuodessa, mutta suurin osa asioista käsitellään kokousten ulkopuolella nettifoorumilla.

Toimeenpanovalta:

Puoluehallitus (republikové předsednictvo, valtakunnallinen puheenjohtajisto) on puolueen keskeinen toimeenpanovaltainen elin. Se koostuu puolueen puheenjohtajasta ja neljästä varapuheenjohtajasta. Sillä on yleinen vastuu puolueesta, ja sille kuuluu jäännöstoimivalta ja nimenkirjoitusoikeus. Hallitus voi mm. antaa tehtäviä ja velvoitteita osastoille. Se kokoontuu tarpeen mukaan.

Osastot (odbory) ovat erikoistuneita toimeenpanovaltaisia monokraattisia elimiä. Määräysvalta kuuluu VF:n valitsemalle osaston johtajalle.
Tällä hetkellä puolueessa on seuraavat osastot:

 • hallinto-osasto (administrativní odbor), joka huolehtii mm. jäsenrekisterista, keskustelufoorumin ylläpidosta tai VF:n puheenjohtajuudesta,
 • tekniikkaosasto (technický odbor), joka mm. ylläpitää puolueen palvelimia, kehittää sähköisiä palveluita ja huolehtii tietoturvallisuudesta,
 • mediaosasto (mediální odbor), joka hoitaa ulkoista viestintää (vaalikampanjointi, lehdistötiedotteet, verkkosivut jne.),
 • ulkomaaosasto (zahraniční odbor), joka ylläpitää kansainvälisiä suhteita, ja
 • henkilöosasto (personální odbor) koordinoi henkilöstö-asiat.

Osastoina toimivat myös ohjelmaryhmät.

Tuomiovalta:

Tarkastuslautakunta (kontrolní komise) on puolueen "tutkinta- ja syyttäjälaitos", joka valvoo (puolueen/elinten/jäsenten) toiminnan sääntöjen- ja lainmukaisuuta.

Välimieslautakunta (rozhodčí komise) on puolueen "tuomioistuin". Se mm. päättää toimivaltariidoista, ja se voi rangaista jäseniä sääntöjen rikkomisesta (esim. rajoittamalla jäsenoikeuksia tai ääritapauksessa erottamalla).
Lautakuntien jäsenmäärä on 3–7.

Yleistä

Kaikkien valittujen elinten toimikausi on kaksi vuotta. Täydennysvaaleissa valittujen kolektiivisen elinten jäsenten toimikausi on vastaavasti lyhennetty; poikkeuksena ovat maakuntayhdistysten valitsemat puoluevaltuuston jäsenet, joiden toimikausi lasketaan erikseen, eli puoluevaltuusto on "olemassa" myös silloin, kun valtuuston toimikausi on päättynyt, eikä VF ole ehtinyt valita uusia jäseniä.

Mitäs siitä?

Korostaisin muutaman asian, joka pitäisi Suomen piraattien mielestäni omaksua (tänne tulee lisää kun ehdin):

 • Päätöksenteko pääösin netissä, kokousten ulkopuolella. Nettikäsittely mahdollistaa rauhallisempaa, hiotumpaa argumentaatiota, ja se antaa riittävästi aikaa esittää hyviä vastaehdotuksia (muistan kuin vastaehdotuksia ohjelmaan esitettiin suoraan kokouksessa, se ei ollut hyvää).
 • Parempi vallanjako.
 • Kokousten ajankohdat joustavammaksi (ei kiinteitä kuukausia säännöissä, sitä ei edes noudateta käytännössä), "ainakin n kertaa vuodessa" riittää.
 • Samoin toimikaudet – kiinteän vaaliajankohdan sijaan määrättäköön toimikausien pituus.

Älkäämme tässä vaiheessa rajoittuko Suomen yhdistyslainsäädännöllä vaan miettikäämme, mikä olisi hyödyllistä puolueen toiminnalle. Lakiin sovittaminen otettakoon esille vasta, kun tämä ainakin hieman selvenee.

★ Tšekin piraattipuolueella on "perustussäännöt" (stanovy), jotka täytyy rekisteröidä sisäministeriössä, ja "yleiset säännöt" (předpisy), jotka ovat jäsenille ja puolueen elimille myös sitovia, mutta ne voidaan muuttaa yksinkertaisemmalla tavalla milloin tahansa. "Perustussäännöt" käännän tässä säännöiksi ja "yleiset säännöt" määräyksiksi. Parremmat käännökset ovat tervetulleita.

† Yritin tehdä parhaani elinten nimiä kääntäessäni, mutta kertokaa, jos jotain kuulostaa hassulta.
(Terminologian muokkauksia 21.10.)

Marek Nečada
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja. Foorumin ylläpitäjä.


Avatar
zouppen
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Syys 27, 2019 1:20 pm

Re: Sääntöjen uudistus: elinten rakenne ja joustavammat päätöksentekotavat

Viesti Kirjoittaja zouppen » Ma Loka 14, 2019 11:02 am

Kommentoin lähinnä termejä, eli komitean sijaan suomalaisessa politiikkaskenessä käytetään yleensä sanaa "työryhmä" silloin kun se kokoontuu varsinaisten kokouksien (esim. puoluekokousten) välillä ja valiokuntaa, jos se on säännöllistä toimintaa. Useimmiten valiokunta-termiä käytetään kun elimen toiminta on osa kokousta ja koostuu kokousedustajista (esim. puoluekokous, eduskunta).

Ei ole myöskään poissuljettua mukailla jotakin tšekinkielistä termiä jos sopivaa vastinetta suomesta ei löydy. Lisätään vokaaleja väliin kunnes sana on lausuttava. :D

Joel Lehtonen
Jyväskylän kaupungin varavaltuutettu


Avatar
mmn
Puoluehallitus
Viestit: 73
Liittynyt: Ti Loka 24, 2017 11:26 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Sääntöjen uudistus: elinten rakenne ja joustavammat päätöksentekotavat

Viesti Kirjoittaja mmn » Ma Loka 21, 2019 12:39 am

Kiitos; "välimieslautakunta" ja "tarkastuslautakunta" -sanoilla on näköjään riittävästi osumia googlessa, joten korvasin niillä vastaavat -komitea-sanat.

Marek Nečada
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja. Foorumin ylläpitäjä.


Avatar
mmn
Puoluehallitus
Viestit: 73
Liittynyt: Ti Loka 24, 2017 11:26 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Sääntöjen uudistus: elinten rakenne ja joustavammat päätöksentekotavat

Viesti Kirjoittaja mmn » La Marras 23, 2019 2:36 pm

Pieniä muistiinpanoja:

PirateIRC Bot, [23.11.19 13:10]
<D6> <Lash-> @Puhvi, näkisin kyl siis periaatteen tasolla sen niin, että yhdistyksen kokouksen päätöksen siihen tarvis, mutta sitä ei varsinaisesti eritellä missään laissa tai säännöissä niin.

PirateIRC Bot, [23.11.19 13:13]
<D6> <Lash-> laissa "Puolue voidaan poistaa rekisteristä myös oman hakemuksensa perusteella" eikä erittele, että mikä taho sen tekee. yhdistyslaista tulee sit yhdistyksen purkaminen, että se pitää tehdä yhdistyksen kokouksessa. puoluestatus tippuu tommoseen väliin.

PirateIRC Bot, [23.11.19 13:16]
<D6> <Lash-> mut periaatetasolla olis aika karua olla kysymättä noin isosta asiasta yhdistyksen kokoukselta, eikä nyt sillein mahdottomalta kuuloistais etteikö siitä vois sit valittaa ja voittaa mut en nyt löydä ainakaan suoraa kohtaa kummastakaan laista joka sille antais perustan. jossain mun mielestä on kuitenkin joku väljempi merkittävien asioiden päätöksenteko mut ei nyt osu silmään.

 • pohdittavaa: pitääkö valtuustolle antaa mahdollisuus tehdä (suoraan) muutoksia toimintasuunnitelmaan jne.?
AriMartti kirjoitti:

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:08]
[Reenviado desde AriMartti🐸🇫🇮]
Jos multa kysytään, niin haluaisin purkaa kaikki ry-muotoiset piirit

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:08]
[Reenviado desde AriMartti🐸🇫🇮]
Ja laittaa sääntöihin perusrakenteen teemaryhmälle, joille mahdollistettaisiin omaa toimintabudjettia, kunhan on toimintasuunnitelma ja talouden seurantaa sekä vähintään PJ + taloudenhoitaja olemassa per teemaryhmä.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:08]
[Reenviado desde Mikaela 😺 🇫🇮]
oliko https://wiki.piraattipuolue.fi/Ty%C3%B6 ... aatiomalli siellä?

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:08]
[Reenviado desde AriMartti🐸🇫🇮]
Ja sit puoluevaltuuston kokouksista:

 1. Vuosittainen kokous syyskuun loppuun mennessä, jossa myönnetään tili- ja vastuuvapaus edellisen tilikauden hallitukselle.

Hallituksen toimikauden haluaisin 1.1. vaihtuvaksi aina, jolloin lähtökohtaisesti on limittäin väistyvä ja toimintakautta käynnistävä hallitus.

 1. Kokous sitten joulukuun puoliväliin mennessä, jossa hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle tilikaudelle

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:08]
[Reenviado desde AriMartti🐸🇫🇮]
Ja ei olisi ollenkaan väärin pelata pingpongia sähköisin kokouksin noista asiakirjoista, hallituksen ja valtuuston välillä, tarvittaessa jäsenkyselyin tuettuna.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:08]
[Reenviado desde AriMartti🐸🇫🇮]
Tällä hetkellä puoluevaltuustolla on vain täysistunnon tapainen mahdollisuus tehdä päätöksiä. Nuo muodolliset, viralliset asiakirjat sellaiseen hyvin sopivatkin, mut just ohjelmatyö ja jäsenkyselyt vaatisivat kevyemmän prosessin mahdollisuuden. Ylimääräisen puoluekokouksen koolle kutsumiseksi pitäisi riittää sitä tarkoitusta varten 7 vrk koollekutsumisajalla oleva täysistunto.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:08]
[Reenviado desde AriMartti🐸🇫🇮]
Ja 2/3 enemmistö siinä.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:14]
[Respondiendo a AriMartti🐸🇫🇮]
Tää mahdollistaisi ketterästi kunta- ja maakuntavaaliorganisaatiot esimerkiksi eikä tarvisi PRH-veroa maksaa.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:16]
Jos tossa teemaorganisaatiomallissa nähdään potentiaalia, niin varmaan puoluepäivillä voisi olla sen vaatimista sääntömuutoksista työpaja.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 01:16]
Ja Holvilta voisi kysellä rinnakkaistilihinnoittelusta.

PirateIRC Bot, [03.12.19 09:50]
<MikkoHirvonen> Huomenta. Täällähän on ollu hyvää pohdintaa! Pidän kanssa ry-muotosia piiriyhdistyksiä rasitteena joka tarpeettomasti monimutkaistaa ja kangistaa puolueen kehittämistä ja aiheuttaa turhia kuluja.

PirateIRC Bot, [03.12.19 09:52]
<MikkoHirvonen> Rekisteröity yhdistys on pohjimmiltaan omaisuuden omistamisen työväline, mutta ei meillä ole omaisuuksia lojumassa ympäriinsä niin että tarvittas valtavaa määrää yhdistyksiä niiden hallinnointiin.

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:05]
<D6> <Mikko Hirvonen> Noilla Suomen vanhoilla ja kankeilla puolueilla on historiallisista syistä piiriyhdistyksiä, niitä on käytetty aikana jolloin Internettiä ei ole ollut olemassa ja puolueen sisäiset hierarkiat on tarvinnut toteuttaa jollakin muulla tavalla, johon on valittu työkaluksi iso nippu rekisteröityjä yhdistyksiä. Piraattipuolueen tavoitteita sellainen rakenne ei nähdäkseni palvelle millään tavalla, päinvastoin.

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:31]
<D6> <Ari-Pekka P.> Ry -muodossahan nuo on toisaalta aikalailla tarpeettomia, vaikka vapaamuotoisempina ja ilman mitään ry-asemaa alueelliset "yhdistykset" ovat hyviä

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:32]
<D6> <Mikko Hirvonen> Joo, ei niitä lopettaa sinsänsä oo tarve, mutta samalla kun puolueen sääntöjä kokonaisuutena uudistetaan, ni vois siirtää puolueen sääntöjen puolelle kaikki oleelliset asiat ja sen jälkeen jättää paikallisten aktiivien päätettäväks mitä yhdistystensä kanssa haluavat tehdä tai olla tekemättä.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 10:35]
Kirjoittelin toisaalle, että tuon kuvion yksityiskohdista voisi hyvin sopia hallintosäännössä, jota voisi ilman 100€ PRH-veroa hienosäätää puoluekokoustasolla.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 10:36]
Ja sinänsä ei nykyisiä yhdistyksiä tarvitse lakkauttaakaan pakolla. Kunhan esimerkiksi kuntatasolle voisi saada helposti toimintaa, jolle voisi saada budjettiakin.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 10:37]
Tuohon ry-muoto on tarpeettoman jäykkä

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:38]
<D6> <Mikko Hirvonen> Joo, hallintosääntökin ois ihan mahtava uudistus. Laitetaan niin paljon asioita sinne ku vaan osataan laittaa, ja puolueen varsinaisista säännöistä aika minimaaliset siten että viittaukset vähän joka kohdasta vain että hallintosäännössä säädetään tarkemmin, ja sit tossa samalla pois kaikki viittaukset piiriyhdistysten sääntömääräisistä tehtävistä, jollon päästäs tosiaan tilanteeseen jossa voidaan

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:38]
<D6> hallintosääntöä päivitellä puoluekokouksissa paljon vapaammin ja ilman turhia kuluja.

AriMartti🐸🇫🇮, [03.12.19 10:40]
Ry-muotoiset yhdistyksen etu on sen oikeuskelpoisuus, eli käytännössä kyky avata pankkitili.

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:40]
<D6> <Mikko Hirvonen> Mä oon pyöritelly päässäni jo pidemmän aikaa tapoja uudistaa puolueen taloudenpitoa niin, että monenlaiset työryhmätki vois saada korvamerkittyä budjettia käyttöönsä. Siihen riittää, että puolue omistaa ne rahat, niitä ei tartte olla erillisten yhdistysten hallussa.

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:42]
<D6> <Mikko Hirvonen> Tommonen taloudenpidon uudistus tarkottais käytännössä sitä, että yhden taloudenhoitajan ja jonkun kämäsen tilitoimiston sijasta ois omaa osaamista ja muutaman hengen tiimi hoitamassa sitä taloudenpitoa. Kova kynnys toki ponnistaa, mutta hyötyjä ois ketteryyden suhteen valtavasti.

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:44]
<D6> <Mikko Hirvonen> Kirjanpito on upee työkalu jonka kanssa voi tehdä paljon juttuja, kun käyttää mielikuvitusta vain ja hallitsee työkalun käytön.

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:47]
<D6> <Mikko Hirvonen> Toi muutaman hengen tiimi siis siksi, että jos yhdelle ihmiselle sattuu jotain, niin on seuraajia kouluttautuneena jo valmiiksi.

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:51]
<D6> <Mikko Hirvonen> Aika vastaava ku oman IT-infranki kanssa. Jos vaan pystyy hoitaan ite, ni paljon ketteryyttä se tuo.

PirateIRC Bot, [03.12.19 10:56]
<D6> <Mikko Hirvonen> Tommosiaki näkökulmia kannttaa miettiä, jos/kun puolueen organisaatiota lähdetään muokkaan funktionaalisten työryhmien ympärille rakennetuks. Toi ois aivan keskeisen tärkee niistä.

PirateIRC Bot, [03.12.19 13:47]
<D6> <Mikko Hirvonen> Holvi ei oikein taivu mininkä muuhun ku yksinkertasen verkkokaupan pyörittämiseen kirjanpidollisten ominaisuuksiensa osalta, mutta jos pitää kirjaa asioista muuten ja säilöö rahaa siellä ni kyllä se sitte pankkitilinä toimii siinä kuin mikä tahansa muukin

PirateIRC Bot, [03.12.19 13:48]
<D6> <Mikko Hirvonen> Mut lähinnä tossa oli pointtini, että kun karsitaan yhdistyksiä pois, ni ei tarvii erikseen taloudenhoitajia joka yhdistykselle. Saadaan paljon enemmän aikaan jos kokoo voimat pyörittään yhtä taloutta yhdessä paikassa

PirateIRC Bot, [03.12.19 13:49]
<Oni> Holviin ei enää ry:t saa tilejä yrityksille vaan

PirateIRC Bot, [03.12.19 13:50]
<D6> <Mikko Hirvonen> Mut piraattipuolueella tosiaan on ihan oikee pankkitili ihan oikeessa pankissa, joten siltä osin asia jo kunnossa. Sitä vaan hyödynnetään aika vähän tällä hetkellä

PirateIRC Bot, [03.12.19 13:57]
<D6> <Mikko Hirvonen> Jonkun verran "turhaa" monimutkasuutta on pakko rakentaa/säilyttää lakiteknisistä syistä, koska lain mukaan vaalien alla ilman rahankeräyslupaa rahaa saa kerätä vain puolueen jäsenyhdistys, mutta puolue itse ei. Eli tommosia seikkoja tätyy kyl sit huomioida, jotta on olemassa varasuunnitelma senkin varalle mikäli rahankeräyslupa ei satu joidenkin vaalien aikaan jostain syystä olemaan voimassa.

PirateIRC Bot, [03.12.19 13:59]
<D6> <Mikko Hirvonen> Itse kun olen lakia lukenut, niin nähdäkseni ton ehdon täyttää ihan vaan että perustetaan kannatusyhdistys puolueelle – joskin kun kun juttelin tästä meidän nykyisen taloudenhoitajan kanssa, ni hänen laintulkintansa oli eri, enkä onnistunut ymmärtämään miksi.

Marek Nečada
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja. Foorumin ylläpitäjä.


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Työtila”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija