Ehdotukseni ohjelmatyöhön liittyen:
Puolue käynnistää ohjelmatyön, jonka tavoitteena on päivittää ohjelmamme 2020-luvulle ja käynnistää järjestelmällinen poliittinen keskustelu piraattipolitiikan sisällöistä ja painopisteistä. Piraattiagendan suuret linjat muotoillaan kansainvälisessä liikkeessä, vaikka niitä sovelletaan ja niistä kommunikoidaan kansallisesti. Tavoitteena on, että suomalaiset piraatit osallistuvat aktiivisesti kansainvälisen liikkeen toimintaan ja sen tavoitteiden asettamiseen.
Ohjelmatyö on pääasiassa liikkeen itsemäärittelyä ja itseymmärryksen lisäämistä, mutta ohjelmatyön kautta muodostettu yhteiskunnallinen perusymmärrys ja tavoitteet ovat avainasemassa myös ulkoista viestintää tehtäessä.
Ohjelmiemme on oltava vähintään yhtä hyviä kuin valtapuolueiden, mutta parempia, uskaliaampia, johdonmukaisempia, nykyaikaisempia.
Ehdotan, että puolue järjestää kevään 2020 aikana seminaarin, jonka otsikko on "Mitä on piraattipolitiikka 2020-luvulla?". Tämä voi tapahtua Tampereella ja voin ottaa päävastuun seminaarin järjestämisestä.
Ehdotan, että ohjelmatyön painopisteiksi otetaan ensin periaateohjelma ja tietoyhteiskuntaohjelma ja ennen kevään 2021 kuntavaaleja myös kuntaohjelma. Ohjelmatyön vastuuhenkilönä tavoitteeni on järjestää työtä niin, että se osallistaa aktiiveja ja jäsenistöä. Alla on lähtökohdaksi joitakin omia ajatuksiani ohjelmatyöstä.
Periaateohjelma kuvaa keskeiset tavoitteemme ja arvomme yleisellä tasolla, mutta ei käsittele päivänpolitiikkaa. Periaateohjelmasta selviää, miksi puolue on olemassa ja millaista yhteiskuntaa se tavoittelee, mitkä ovat meidän hahmottamamme keskeiset yhteiskunnalliset ongelmat ja millaisilla keinoilla niihin vastataan. Mikä on visiomme tulevaisuudesta? Periaateohjelma voi myös valottaa liikkeen aatteellista taustaa ja suhdetta muihin poliittisiin aatteisiin. Periaateohjelmassa voidaan myös kuvata niitä yhteiskunnallisia voimia, jotka toimivat aktiivisesti tavoitteitamme vastaan.
Tietoyhteiskuntapolitiikka on nähdäkseni meidän identiteettiämme keskeisesti määrittävä politiikan osa-alue ja jotain sellaista, joka erottaa meidät valtapuolueista. Tietoyhteiskuntaohjelma olisi syytä päivittää niin, että siinä tunnistettaisiin 2020-luvun keskeiset tietoyhteiskuntaan liittyvät valtasuhteet, määriteltäisiin visiomme ja konkreettiset tavoitteemme tietoyhteiskunnan parantamiseksi. Miten suhtaudumme internetin viimeaikaisiin kehityskulkuihin ja millaista regulaatiota kannatamme sen suhteen? Tietoyhteiskuntaohjelma voi sisältää nykyiseen tapaan kantoja immateriaalioikeuksista, julkisista ohjelmistohankkeista, tiedepolitiikasta, koulutuspolitiikasta, mutta minusta se voisi sisältää myös näitä teemoja kokoavaa analyysiä siitä, miksi juuri tietoyhteiskuntapolitiikka on meidän mielestämme tärkeää.
Kuntavaaleja varten on muotoiltava kuntaohjelma, jossa perusajatuksemme sovelletaan kuntapolitiikkaan. Aiempiin kuntavaaleihin verrattuna meillä on erinomaiset lähtökohdat kuntapoliittisen ohjelman kirjoittamiseen, sillä meillä on ollut kuluvalla kaudella aktiivisesti toimivia valtuutettuja, jotka ovat tehneet kuntapolitiikkaa käytännössä. Tämän työn jatkaminen olkoon kuntaohjelman peruslähtökohta, mutta ohjelmatyössä voidaan muotoilla myös uusia avauksia ja painopisteitä.