Sivu 1/2

Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: La Loka 31, 2015 11:52 am
Kirjoittaja mbrsk
Piraattipuolueen taloustilanne ei tällä hetkellä mahdollista riittävää viestintää ja kampanjointia paremman aseman saavuttamiseksi puolueelle Suomessa. Nopeasti vaikuttavana korjaavana toimenpiteenä tähän ehdotan Piraattipuolueen jäsenmaksukäytännön muuttamista seuraavan esimerkin kaltaiseksi.

Yksinkertaistetaan maksuluokkia ja niihin liittyviä summia, sekä tehdään äänivaltaisesta jäsenyydestä maksullista:

- Normaali jäsenmaksu 20€/vuosi
- Opiskelijan ja työttömän jäsenmaksu 10€/vuosi
- Kannattajajäsenyys (ei äänioikeutta) 0€/vuosi

Riskinä on jäsenmäärän väliaikainen pieneneminen, mutta 2-3 vuoden aikajaksolla on mahdollista saavutetun taloudellisen hyödyn oikean suuntaamisen kautta nostaa jäsenmäärä ainakin kaksinkertaiseksi nykytilanteeseen verrattuna, sekä saavuttaa läpimenoja mm. tulevissa kuntavaaleissa. Tarkoituksena on siis ruokkia positiivista kehitystä paremman taloudellisen tilanteen mahdollistamin keinoin.

Ehdotetut summat ovat selkeitä ja helppoja hahmottaa, eikä 20€:n sijoitus kerran vuodessa ole merkittävä kenellekään työssäkäyvälle, joka haluaa säilyttää äänioikeuden puolueessa. Samoin väitän että 10€ kerran vuodessa onnistuu sekä opiskelijalta että työttömältä, jos halua vaikuttamiseen on.
On helppo laskea miten jäsenmaksun pakollisuus muuttaisi puolueen taloudellista tilannetta, vaikka osa nykyisistä jäsenistä valitsisikin äänioikeudettoman vaihtoehdon.

Muutama esimerkki:

2000 maksavaa jäsentä, joista puolet ja puolet kummassakin maksuluokassa:

- Jäsenmaksukertymä 30000€/vuosi

1000 maksavaa jäsentä, joista puolet ja puolet kummassakin maksuluokassa:

- Jäsenmaksukertymä 15000€/vuosi

500 maksavaa jäsentä, joista puolet ja puolet kummassakin maksuluokassa:

- Jäsenmaksukertymä 7500€/vuosi

Tarpeen tilanteen kehittämiselle näkee helposti katsomalla hetken vuoden 2014 talousarviota ja toteutuneita lukuja, ottaen huomioon että jäsenmäärä on jossain 4000:n jäsenen tietämissä.

Arvio 5000€, toteutuma 2323€.

Mielestäni riski on ottamisen arvoinen, koska nykyisessä tilanteessa merkittävien menestystekijöiden saavuttaminen on hankalaa - ellei mahdotonta.

Vantaalla 31.10.2015
Markku Brask
Piraattipuolueen jäsenmaksun maksanut jäsen.

Re: Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: La Loka 31, 2015 5:38 pm
Kirjoittaja k4rv1n3n
Aloitteelle vaaditaan kymmenen kannattajaa.

Kannatan tätä aloitetta.

Re: Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: Ke Marras 04, 2015 8:28 am
Kirjoittaja Yaamboo
Jäsenmaksuja on ihan hyvä pohtia, koska ne ovat tällä hetkellä puolueen melko isosta päästä oleva rahanlähde. Haasteena näkisin ainakin säännöt, nykyisen jäsenrekisterin ja jäsenmaksun keräysjärjestelmän.

Säännöissähän meille on määritelty varsinaisia jäseniä ja kannatusjäseniä. Lähtökohtaisesti jäsen hyväksytään jompaankumpaan kategoriaan, eikä se luultavasti muuttuisi muuten kuin jäsenen pyynnöstä (eroaminen ja uudelleen liittyminen). En tiedä, voidaanko jäsenmaksun maksamatta jättäminen nähdä tällaiseksi pyynnöksi vai pitäisikö sitä tutkia erottamisperusteena. Säännöissä ei ole määritelty, voiko jäsen hyppiä kategorioiden välillä.

Kannatusjäsenen ajatus on lisäksi yhdistyksissä yleensä se, että heiltä voisi kerätä korkeampaa jäsenmaksua, ei pienempää. Muutenhan yhdistyksen kannatusjäsenyydessä ei oikein ole järkeä (muu kuin jäsenmäärän nosto), koska ei ole mitään oikeuksia eikä velvoitteitakaan.

Nykyisessä jäsenrekisterissä ei pysty käytännössä erottelemaan kannatus- ja varsinaisia jäseniä toisistaan, ja maksujen seuranta jouduttaisiinkin hoitamaan käsipelillä. Uuteen jäsenrekisteriin pitäisikin kohdistaa lisää henkilöresursseja, mutta se on toinen keskustelunaihe.

Kannatan aloitteen käsittelyä.

PS: Aiheen ulkopuolelta kannattaisin rahankeruun kehittämiskohteena kuukausilahjoittamiseen kannustamista ja sen helpottamista sen sijaan, että puljataan liikaa jäsenmaksukategorioiden kanssa.

Re: Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: To Marras 05, 2015 5:10 pm
Kirjoittaja horgh
Kannatan, rahatilanne vaatii tätä.

Re: Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: To Marras 05, 2015 5:11 pm
Kirjoittaja Raoul
Kannatan.

Re: Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: Pe Marras 06, 2015 2:27 am
Kirjoittaja rehanx
Kannatan

Re: Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: Pe Marras 06, 2015 9:03 am
Kirjoittaja Tiia
Kannatan

Re: Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: Pe Marras 06, 2015 3:09 pm
Kirjoittaja kalu
Kannatan. Mutta eipä tuo 20e jäsenmaksu opiskelijaltakaan mikään maksukynnys luulisi olevan. Ei välttämättä kannata jakaa porukkaa 10e erotuksen vuoksi kun hinta on jokatapauksessa niin alhainen.

Re: Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: Pe Marras 06, 2015 3:19 pm
Kirjoittaja mbrsk
Tässä kannatusilmoitus puolesta annettuna:

Jani: " Mä en valitettavasti pääse kirjautumaan jostain syystä mutta jos joku viittii lisätä mun nimen tuonne. Eli kannatan."

Re: Aloite jäsenmaksukäytännön muuttamiseksi

Lähetetty: Pe Marras 06, 2015 9:25 pm
Kirjoittaja mbrsk
Petrus kannattaa.