Sääntömuutosehdotus äänestettäväksi kevätkokouksessa

Alue kokousaloitteille ja niihin liittyvälle keskustelulle.

Valvoja: Ahto

horgh
Viestit: 35
Liittynyt: La Kesä 06, 2015 1:36 pm

Sääntömuutosehdotus äänestettäväksi kevätkokouksessa

Viesti Kirjoittaja horgh » La Kesä 06, 2015 1:48 pm

Sääntömuutosehdotus koskettaa 6§ hallituksen muodostamista, joka kuuluu nykymuodossaan näin:

"Yhdistyksen asioita hoitaa puoluehallitus, johon kuuluvat valitut puheenjohtaja, 1–3 varapuheenjohtajaa ja 2–20 muuta varsinaista jäsentä sekä 0–10 varajäsentä."

Kohtaa ehdotetaan muutettavaksi muotoon:

"Yhdistyksen asioita hoitaa puoluehallitus, johon kuuluvat valitut puheenjohtaja, 1–3 varapuheenjohtajaa ja 2–20 muuta varsinaista jäsentä sekä 0–10 varajäsentä. Puolueen alueellisen edustavuuden takaamiseksi piiriyhdistysten hallitukset voivat esittää yhdistyksensä jäsentä hallitukseen varsinaisiksi jäseniksi. Näin tulleet jäsenet tulevat jäsenäänestyksessä muodostettua hallitusta täydentämään.

Piiriyhdistyksen kautta hallitukseen asetettu jäsen sitoutuu asemaansa puoluehallituskauden ajaksi. Erotessaan piiriyhdistyksestä, eroaa näin asetettu jäsen myös puoluehallituksesta ja edustavuus on meneillään olevalta kaudelta menetetty, ellei jäljelle jäänyt puoluehallitus yksimielisesti toisin päätä. Jäsenäänestyksessä nimetty puoluehallitus ei voi estää piiriyhdistyksen nimettyä henkilöä liittymästä hallitukseen, mikäli nimetty henkilö täyttää hallituksen jäsenyyteen vaadittavat, jäljempänä säännöissä mainitut, kriteerit.

Hallituksesta yhdistyslain mukaisesti erotettua jäsentä ei voi nimetä takaisin hallitukseen piiriyhdistyksen välityksellä."
Perusteluita puolesta:

Piraattipuolueen puoluehallitus jäsenmäärän ja alueellisen aktiivisuuden ja osallistumismahdollisuuksien vuoksi edustavuus painottuu vahvasti pääkaupunkiseudulle. Vaaleja kuitenkin hoidetaan koko maan osalta, jonka tähden alueellinen kattavuus, kun se ei äänestyksessä suoraan tule hoidetuksi, tulee voida paikata muilla tavoin. Lisäksi pienemmissä piireissä aktiivisten ihmisten aktiivisuus ei tule yhtälailla selkeästi esiin, eivätkä he siksi tule niin herkästi varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi jäsenäänestyksissä - Piirit tunnistavat aktiiviset tekijät, ja nämä aktiiviset tekijät on hyvä saada koko puolueen voimavaraksi.

Piirien yhteistyön, sekä piirien ja puolueen välisen kommunikaation takaamiseksi mahdollisuus nimetä puoluehallitukseen jäsen parantaa organisaation kykyä toimia huomattavasti. Piirin ei ole pakko nimetä joukostaan ketään, mikäli kokee sen tarpeettomaksi.

Vaalien aikaan on ollut havaittavissa toisten piirien parempi huomioon ottaminen, osittain piirien eri aktiivisuustason tähden, osaltaan myös pelkkien henkilökemioiden kohtaamisen takia. Koska moni muu vaihtoehto saada piirien välistä sekä piirien ja puolueen välistä kommunikaatiota ja yhteistyötä parannettua ovat osoittautuneet vaikeiksi toteuttaa, on esitetty sääntömuutosehdotuksen tarkoitus paikata tätä aukkoa.

Menetelmä on eritoten juuri eri vaaleja silmällä pitäen muodostettu. Kun piireillä on mahdollisuus osallistua hallituksen toimintaan, mikäli sen tarpeelliseksi kokevat, on piirien tilanteesta, tarpeista ja kokemuksista helpompi saada tietoa koko puolueen hyväksi.

Hyväksyttyjä piirejä on puolueessa 11, joista neljästä viiteen piiriä tulee suoraan edustetuksi useimmissa jäsenäänestyksissä hallitusta muodostettaessa. Tämä tarkoittaa silloin kuudesta seitsemään lisäjäsentä hallitukseen, jos kaikki piirit haluavat jäsenen hallitukseen.

Toisaalta on pohdinnan arvoista, jos jäsenäänestyksessä tämän järjestelyn myötä äänestettäisiin hallitukseen vain puheenjohtajisto ja muu hallitus muodostetaan piirien avulla sen ympärille. Ennen jäsenäänestystä kuitenkin päätetään, kuinka monta hallituslaista sitä kautta äänestetään - Säännöissä ei mainita missään, että tarvitsisi äänestyksen kautta olla vähintään kaksi hallituksen jäsentä, vaan hallituksessa tulee olla puheenjohtaja, 1–3 varapuheenjohtajaa ja 2–20 muuta varsinaista jäsentä sekä 0–10 varajäsentä. Sanamuotona on käytetty vain "valitut", eikä mitenkään määritellä, miten heidät on valittu. Puheenjohtajiston äänestäminen lienee siitä tarpeen, että puheenjohtajistolla on oltava laaja luotto jäsenistön parissa.

Sääntömuutosehdotusta kannattavat seuraavat henkilöt:

Paula Hassel
Antti Simola
Niina Saarenpää
Tomi Simola
Tiia Mustonen
Pekka Mustonen

Mikäli kannatat aloitetta, lisää nimesi tähän ketjuun.

horgh
Viestit: 35
Liittynyt: La Kesä 06, 2015 1:36 pm

Re: Sääntömuutosehdotus äänestettäväksi kevätkokouksessa

Viesti Kirjoittaja horgh » La Kesä 06, 2015 9:38 pm

TOISIN KUN KOKOUSKUTSUSSA KERROTTIIN, TÄMÄN SÄÄNTÖMUUTOSEHDOTUKSEN TARKOITUS

EI OLE
SIIRTÄÄ HALLITUKSEN VALINTAA JÄSENKOKOUKSELTA PIIRIYHDISTYKSILLE.

Kyse on hallituksen täydentämisestä, kuten tekstistä ilmenee. Eli jäsenäänestys käytäisiin kuten aina ennenkin, mutta mikäli piiristä ei tule yhtään jäsentä hallitukseen valituksi, voi piiri halutessaan nimetä yhden jäsenen. Siis hallitusta TÄYDENTÄMÄÄN.

k4rv1n3n
Viestit: 60
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 3:43 pm

Re: Sääntömuutosehdotus äänestettäväksi kevätkokouksessa

Viesti Kirjoittaja k4rv1n3n » Su Kesä 07, 2015 1:11 pm

Vahvistan tämän puoluehallituksenkin puolesta, eli kokouskutsussa oli tämän aloitteen kuvauksessa sisältövirhe. Aloite ei siirrä puoluehallituksen jäseniä piiriyhdistyksen jäsenkokouksessa valittavaksi, vaan piiriyhdistyksen hallitukset voisivat asettaa puoluehallitusta täydentäviä varsinaisia jäseniä.

Kokoukseen osallistujia pyydetään tutustumaan ketjun alussa olevaan aloitteeseen.

erinac
Viestit: 12
Liittynyt: Pe Loka 10, 2014 5:17 pm

Re: Sääntömuutosehdotus äänestettäväksi kevätkokouksessa

Viesti Kirjoittaja erinac » To Kesä 11, 2015 3:24 pm

Oikeinkirjoiussyistä teen vastaesityksen. Se on muutoin täysin ylläolevaa vastaava, mutta ensimmäisen kappaleen viimeinen virke on muotoa: "Näin valittavina olevat jäsenet tulevat täydentämään jäsenäänestyksessä muodostettua hallitusta."

Kenties vielä täsmentävämpää esitystä odotellen.

Avatar
Yaamboo
Viestit: 83
Liittynyt: Ti Loka 21, 2014 9:43 am
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Sääntömuutosehdotus äänestettäväksi kevätkokouksessa

Viesti Kirjoittaja Yaamboo » To Kesä 11, 2015 9:52 pm

Hajahuomioita ja kehitysehdotuksia:
  • Yleensä ottaen pohdiskelen sitä, onko hallituksen valitsemisen valtaa mahdollista lain mukaan edes siirtää yhdistyksen kokoukselta piirijärjestöille (ks. yhdistyslaki 23 §).
  • Esitetty ehdotus on epäselvä sen suhteen, missä vaiheessa piirit voivat esittää hallitusjäsentä.
  • Nykyisen 6 § 2. kappaleessa on määritelty, että hallituksen jäsenenä voi toimia ainoastaan puolueen äänivaltainen jäsen. Tämä on ristiriidassa esityksen ensimmäisen kappaleen kanssa ("voivat esittää yhdistyksensä jäsentä").
  • Jos 6 § muutetaan, pitäisi muuttaa myös sääntöjen 13 § jossa on todettu piiriyhdistyksen tehtävät.
  • Esityksen 2. kappaleessa kohdassa "ja edustavuus on meneillään olevalta kaudelta menetetty" pitäisi varmaan eksplisiittisesti mainita "alueellinen edustavuus".
  • Erinacin huomion lisäksi 2. kappaleessa on pilkkuvirhe (p.o. "Erotessaan piiriyhdistyksestä eroaa näin asetettu...").
En kannata tätä aloitetta. Haluaisin toki lisätä alueellista edustavuutta kaikessa toiminnassamme, mutta todennäköisin askel siihen suuntaan tulisi olemaan jonkinlaisen puoluevaltuuston perustaminen.

k4rv1n3n
Viestit: 60
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 3:43 pm

Re: Sääntömuutosehdotus äänestettäväksi kevätkokouksessa

Viesti Kirjoittaja k4rv1n3n » Su Kesä 28, 2015 9:14 pm

Yhdistyslaki todellakin näyttäisi olevan sitä mieltä, että vain jäsenkokouksella on oikeus valita hallituksen jäsenet. Tätä aloitetta tulisi siis muuttaa esimerkiksi siten, että puoluekokous päättäisi puoluehallitusta täydentävistä jäsenistä piiriyhdistysten esitysten perusteella.

Sääntömuutosaloitetta saa hioa vielä, kunhan aloitteen olennainen tavoite ei muutu ja kunhan lopullinen versio allekirjoittajineen on puoluehallituksella viimeistään keskiviikkona 1.7.

On toki mahdollista, että jäsenkokous hyväksyy lainvastaisen aloitteen. En kuitenkaan lähtisi sille polulle, kun muitakin ratkaisuja on.

Itse suosin myös suoraviivaisempaa toiminnan mallia, en uuden organisaation (puoluevaltuuston) perustamista. Aloite tähtää alueellisen edustuksen ja viestinnän parantamiseen, mikä on mielestäni puolueen jatkuvuuden ja hyvinvoinnin kannalta erittäin tavoiteltavaa.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kokousaloitteet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija