[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3781: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression'
Piraattipuolueen foorumi • Lisäys: Suora demokratia
Sivu 1/1

Lisäys: Suora demokratia

Lähetetty: Ti Marras 04, 2014 11:17 pm
Kirjoittaja jln
Lisäys, Avoin hallinto ja demokratian kehittäminen:

Uusi alakohta "Osallistava demokratia"-alakohdan perään:

"Suora demokratia

Tulevaisuudessa tulee siirtyä edustuksellisesta demokratiasta suoraan demokratiaan. Edustuksellinen demokratia on ollut välttämätön kompromissi aikana, jolloin kansalaisten ei ole ollut käytännössä mahdollista äänestää itse jokaisessa asiassa, vaan heidän on ollut pakko äänestää joku muu edustamaan itseään. Nykyteknologia on pääasiassa poistanut tuon rajoitteen ja todellinen, suora demokratia on mahdollista. Siirtyminen suoraan demokratiaan on pitkän aikavälin tavoite, sillä se vaatii mittavaa lainsäädännön uudistamista aina perustuslakia myöten. Myös äänestysjärjestelmän tulee olla ehdottoman luotettava.

Kannatamme delegatiivista eli nestemäistä suoran demokratian mallia, jossa kansalainen voi halutessaan valtuuttaa jonkun muun käyttämään ääntään puolestaan. On kuitenkin jokaisen kansalaisen itse päätettävissä kenelle, missä asioissa ja kuinka pitkäksi ajaksi valtuutuksen antaa. Valtuutuksen voi koska tahansa siirtää jollekulle muulle tai ottaa takaisin itselleen joko väliaikaisesti tai pysyvästi, jolloin valta pysyy viime kädessä koko ajan kansalaisilla itsellään."

Perustelut: Edustuksellinen demokratia on toiminut joten kuten niin kauan kun parempaakaan vaihtoehtoa ei ole ollut. Se, että kansalaiset saavat jossain määrin päättää, kenelle vallan luovuttavat seuraavaksi vaalikaudeksi on kuitenkin vielä aika kaukana todellisesta demokratiasta eli että kansalaiset saisivat todella itse käyttää valtaa. On hyvin hankala löytää luotettavaa ehdokasta jonka mielipiteet ovat yksi yhteen omien kanssa. Käytännössä joutuu arpomaan enimmäkseen tuntemattomista ehdokkaista vähiten huonoimman oloista. Jos ehdokas ei pääse läpi, eivät omat kannat ole seuraavalla vaalikaudella lainkaan edustettuina. Tosin sitäkin huonompi vaihtoehto on se, että ehdokas pääsee läpi mutta äänestääkin ihan eri tavalla kuin mitä äänestäjä olisi halunnut. Silloinkaan asialle ei voi tehdä mitään ennen seuraavia vaaleja jolloin voi yrittää äänestää taas paremmalla onnella. Korruptio olisi myös hankalampaa kun muutaman edustajan sijaan pitäisi korruptoida koko kansan enemmistö.

Re: Lisäys: Suora demokratia

Lähetetty: La Marras 08, 2014 12:27 am
Kirjoittaja kivasatu
Korruptio olisi myös hankalampaa kun muutaman edustajan sijaan pitäisi korruptoida koko kansan enemmistö.
Ja tämä "koko kansan enemmistö" sitten pääsisi päättämään, että vaikka eduskunnassa olisi piraattien edustajia, piraattikanta ei edelleenkään näkyisi missään. Olisi ihan turhaa valita sitten piraatteja eduskuntaan, jos 100% demarimeininki jatkuisi joka tapauksessa.

Re: Lisäys: Suora demokratia

Lähetetty: La Marras 08, 2014 1:10 pm
Kirjoittaja Yaamboo
Hylättiin lisäys.

Re: Lisäys: Suora demokratia

Lähetetty: La Marras 08, 2014 3:08 pm
Kirjoittaja jln
Ja tämä "koko kansan enemmistö" sitten pääsisi päättämään, että vaikka eduskunnassa olisi piraattien edustajia, piraattikanta ei edelleenkään näkyisi missään. Olisi ihan turhaa valita sitten piraatteja eduskuntaan, jos 100% demarimeininki jatkuisi joka tapauksessa.
Niin, suorassa demokratiassahan ei ole mitään varsinaista eduskuntaa. Ja demokratiahan on viime kädessä enemmistön diktatuuria, siihen ei ole vaikutusta sillä, onko kyseessä suora vai edustuksellinen demokratia. Ei se yksittäinen piraattiedustaja eduskunnassa lämmitä yhtään sen enempää jos 199 muuta jyrää joka tapauksessa yli. Sen sijaan suora demokratia parantaisi piraattien nykytilannetta sikäli että silloin olisi piraateillakin mahdollisuutta osallistua lainsäädäntöön tasavertaisesti muiden puolueiden kanssa vaikkei varsinaista edustajaa olisikaan.