Sivu 1/1

Lisäys: Siirtoäänivaalitapa käyttöön

Lähetetty: Ti Loka 28, 2014 8:02 pm
Kirjoittaja jln
Lisäys kohtaan Avoin hallinto ja demokratian kehittäminen:
"Eduskunta- ja kuntavaaleissa tulee siirtyä käyttämään siirtoäänivaalitapaa (Single Transferable Vote, STV). Siinä äänestäjät voivat merkitä äänestyslippuun useampia ehdokkaita suosituimmuusjärjestyksessä. Tällöin äänestäjät voivat äänestää ensisijaisesti parhaana pitämäänsä ehdokasta ilman pelkoa siitä, että ääni "menee hukkaan" jos tämä ei tulekaan valituksi, vaan silloin ääni menee automaattisesti toissijaiselle ehdokkaalle. Vaalitapa on käytössä mm. Irlannissa ja Australiassa."

Perustelut: STV vähentää tarvetta "taktiseen äänestämiseen" eli siihen, että äänestetäänkin joitain muuta kuin oikeasti parhaana pidettyä ehdokasta. Usein syynä on se, että parhaan ehdokkaan läpipääsymahdollisuuksia pidetään huonoina ja pelätään äänen menoa hukkaan, joten äänestetään mielummin jotain jolla näyttäisi olevan paremmat mahdollisuudet vaikka tämä olisikin muuten huonompi ehdokas. Tästä tulee helposti itseään totetuttava profetia, eli paras ehdokas olisi saattanut tulla valituksi, elleivät äänestäjät olisi alkaneet taktikoimaan ja äänestämään muuta kuin parasta ehdokasta. Erityisesti STV hyödyttäisi siis pieniä marginaalipuolueita ja -ehdokkaita. Ja eikös STV ole meilläkin jo käytössä sisäisissä vaaleissa?
Wikipedia: Siirtoäänivaalitapa

P.S. Pitkällä tähtäimellä toki kannatan Mikan ehdotusta suoraan/nestemäiseen/delegatiiviseen demokratiaan siirtymisestä. Se on kuitenkin vähän isompi urakka kun pistetään koko demokratia uusiksi, pelkkä vaalitavan muutos on vähän helpompi toteuttaa välietappina. Molemmat toki olisi hyvä olla ohjelmassa, tuosta suorasta pitäisi varmaan vaan kirjoittaa vähän enemmän auki että mitä se tarkoittaa ja miten toimii.

Re: Lisäys: Siirtoäänivaalitapa käyttöön

Lähetetty: La Marras 08, 2014 1:00 pm
Kirjoittaja Yaamboo
Muokattu esitys:

Europarlamentti-, eduskunta- ja kuntavaaleissa tulee siirtyä käyttämään siirtoäänivaalitapaa. Siinä äänestäjät voivat merkitä äänestyslippuun useampia ehdokkaita suosituimmuusjärjestyksessä.

Re: Lisäys: Siirtoäänivaalitapa käyttöön

Lähetetty: La Marras 08, 2014 1:03 pm
Kirjoittaja Yaamboo
Hyväksyttiin muokattu esitys.