Piraattipuolue 2.0

Ylimääräinen puoluekokous 30.11.2019


Valvoja: Puoluehallitus

Raoul
Puoluehallitus
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 7:29 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Piraattipuolue 2.0

Viesti Kirjoittaja Raoul » To Marras 14, 2019 8:25 pm

1. Piraattipuoluetta ei lakkauteta eikä sulauteta mihinkään muuhun organisaatioon. Me jatkamme omana yhteisönämme, virallisen puoluerakenteemme voimin, omalla vanhalla nimellämme.

2. Kansainvälistä agendaa terävöitetään takaisin kotimaiseen agendaamme: pääteemamme tulee oikeuttaa nimemme.

Wikipediasta: "Pirate parties support civil rights, direct democracy (including e-democracy) or alternatively participation in government, reform of copyright and patent law, free sharing of knowledge (open content), information privacy, transparency, freedom of information, free speech, anti-corruption and net neutrality"

Meidän pitää siis ennen kaikkea tuoda nämä wikissä mainitut asiat edustalle mm. sivustollamme. Kaikkiin muihin aiheisiin kommentointi pitäisi nähdä ylimääräisenä eli ei välttämättömänä, pl. ehkä perustulo. Palataan takaisin niiden aiheiden äärelle, joista tiedämme kilpailijoita enemmän, tai voimme ainakin seisoa sanojemme takana huomattavasti yksimielisemmin. Jos näiden asioiden puolustaminen ei riitä äänestäjille eduskuntapaikkaan asti, minä olen valmis elämään sen kanssa. Huomattavaa kuitenkin on, että muut puolueet ovat joutuneet lähentymään meitä ja omaksumaan kantojamme yli kymmenvuotisen taipaleemme aikana.

3. 31.1.-2.2.2020 järjestetään puoluepäivät Pyhtäällä, jossa jaamme tehtävät puoluekoneiston korjaamiseksi ja terävöitämme agendaamme kansainvälisen mallin mukaiseksi. Pyhtäällä siksi, että siellä saamme tilat käyttöömme perjantaista sunnuntaihin 40:lle ihmiselle 500€:lla. Paikassa on useita kokoushuoneita, sängyt kaikille, puhtaat petivaatteet ja pyyhkeet sekä sauna. Enemmän kuin koskaan, puolue tarvitsee kasvotusten yhdessä tekemistä. Tämä viikonloppu on ennen kaikkea paremman yhteistyön ja yhteishengen nostattamiseksi järjestetty tilaisuus. Oleellisinta on, että löydämme halukkaita ihmisiä löytämään itselleen tehtäviä ja toivottavasti jonkin verran myös tukitiimiä, jos tehtävät sitä vaativat.

4. Poislukien erinomaisesti tehtävistään suoriutuneiden valtuutettujen työ kaupunginvaltuustoissa, olemme viime vuosina panostaneet ja luottaneet enemmän markkinoinnin voimaan, kuin raa'an yhteiskunnallisen keskustelun käymiseen mm. ministeriöille toimitettavien lausuntojen muodossa. 2018 ja 2019 teimme tietääkseni vain yhden tällaisen lausuntopyynnön, joka oli pitkälti silloisen puheenjohtajamme tekemä ja osa hänen ylisuurta kuormitustaan. Ymmärrän huolen tosin oikein hyvin - jos emme olisi tiedustelulainsäädäntöä kommentoineet, meidän olisi turhaa enää esittää yksityisyydensuojan puolustajia. Jonkun tämä duuni oli vaan pakko saada maaliin ja on ikävää että se jouduttiin tekemään aktiivin terveyden kustannuksella. Jatkossa lausuntoihin pitää saada kaksi johtajaa, ketkä pitävät paketin kasassa ja toivottavasti saavat myös muilta apua. Tämä on ehdottomasti ydintyötämme ja näistä lausunnoista saa valmiita vastauksia haastatteluihin ja äänestäjien kanssa toimimiseen suhteellisen helposti. Piraattipuolueen ei siis tule unohtaa rooliaan eduskunnan ulkopuolisena puoueena kansallisessa politiikassa. Siellä käydään miltei kaikki keskustelu agendojemme ydinalueeseen liittyen.

5. Meidän tulee edistää lainsäädäntöä, joka auttaa meitä (ja muita uusia puolueita) menestymään paremmin vaaleissa. Hyvä esimerkki tästä on taannoinen eduskunnan täysistuntoon asti saatu äänestys reilummasta puoluetuesta, joka valitettavasti kaadettiin vailla perusteita ja persujen (silloin Soinin alla) miellyttämiseksi. Hoidimme Tapani Karvisen kanssa koko kampanjan käytännössä kahdestaan Oras Tynkkyselle asti, joka sai aloitteelle kannatusallekirjoituksen jokaisesta kymmenestä eduskuntaryhmästä.

6. Kantaamme tekijänoikeuksiin tulee päivittää, eli tehdä realistisemmaksi. Näin pääsemme myös eroon negatiivisesta piraattileimasta jossain määrin. Vähin muutos, mikä pitää tapahtua, on että piraattien tekijänoikeudensuoja-aikatavoitetta nostetaan kymmenestä vuodesta kahteenkymmeneen vuoteen. Nykyinen suoja-aika on Euroopassa 70 vuotta tekijän kuolemasta, eli helposti yli sata vuotta. Vaatimuksemme muuttaminen pragmaattisemmaksi olisi silti edistystä oikeaan suuntaan ja osoittaisi kypsyyttä ja valmiutta kompromisseihin. Itse olisin valmis pidentämään tavoitettamme vaikka 50 vuoteen. Sitten kun siihen on päästy, se voidaan helposti päivittää pienemmäksi, jos siltä edelleen tuntuu. Oleellista olisi kuitenkin aloittaa ihan aito keskustelu siitä, että jo nyt ollaan menty liian pitkälle ja suoja-aikaa tulisi vähentää, lisäämisen sijasta. Sen pystyisi tekemään oikein mainiosti myös konservatiivisemmalla vaatimuksella, kuin:

tekijän kuolemasta 70v -> 10v julkaisuhetkestä

Tämä on ihan oikeasti kuun taivaalta vaatimista. Olisi edes yksi muu puolue, joka haluaa PIENENTÄÄ suoja-aikaa. Piraatit ovat menneet vaatimuksessaan epärealistisen pitkälle. Mallimme ei myöskään ota mitenkään huomioon esimerkiksi eri medioiden ansaintamalleja vaan ehdottaa lapsellista yksioikoista mallia kaikille taiteen aloille.

7. Aktiivien työn arvostelua ja moittimista pitää hillitä, jos ei ole ehdottaa korvaavaa ratkaisua. Piraattipuolueessa on ollut aivan liikaa kuopan reunalta huutelijoita, jotka kyllä kertovat miten pitää kaivaa, mutteivat ole itse valmiita tarttumaan lapioon.

8. Otamme uudelleen käyttöön LiquidFeedbackin tai vastaavan järjestelmän, joka auttaa Piraatteja tekemään päätöksiä parhaaseen sillä hetkellä olevaan tietoon perustuen. Tämä innostaisi varmasti etenkin nuoria jos olisi tuoda jotain uutta välinettä demokratian parantamiseksi. Tällä hetkellä emme aja tätä piraattien ydintavoitetta eteenpäin oikein mitenkään.

Muitakin konkreettisia ideoita varmasti olisi, mutta en viitsi ihan kaikkea tähän ahtaa. Tässä kuitenkin ne tärkeimmät.


Raoul
Puoluehallitus
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 7:29 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Piraattipuolue 2.0

Viesti Kirjoittaja Raoul » Pe Marras 15, 2019 5:04 pm

Tämänpäiväisestä keskustelusta #piraatit -kanavalla, on käynyt harvinaisen selväksi, että monet puolueen aktiivit ovat huomanneet samoja vikoja toimintatavoissamme, mutta näitä parannuksia ei olla saatu tehtyä koska koko ajan on ollut liian kiire hoitaa muita tehtäviä.

Uuden puoluehallituksen kannattaa siis hankkiutua eroon kiireestä ja lopettaa ainakin tilapäisesti kaikkien muiden tehtävien huomioiminen, paitsi organisaation toimintaa parantavien kehitysideoiden ja rakentavan kritiikin toteuttamisen. Puolueen olemassaolon kannalta välttämättömimmät hallintokuviot pitää toki niinikään hoitaa, mutta jos ne minimoidaan tämän pätkäkauden ajaksi, niin kiire häviää. Voimme yhdessä valita parhaat ideat, mistä on parhaat konsensukset ja sitten alkaa myös käyttämään näitä uusia, turhautumista vähentäviä ja yhteistä koordinaatiota parantavia ideoita. Näistä uusista toimintatavoista ja -kulttuurista pitää tehdä kaikkien aktiivien kanssa yhdessä periaatepäätös, eli meidän pitää myös noudattaa uusia sääntöjämme. Uskon, että jos sitoudumme näihin toimintatapoihin, se tekee työstämme monta kertaa innostavampaa ja tehokkaampaa.

Kun esimerkiksi pidämme jonkinlaista ajantasaista projektinhallintaa (Trellossa/NextCloudissa) yllä, mahdollisimman pieniin osatehtäviin pureskeltuna, mahdollisuudet jonkun uuden innokkaan tekijän mukaan tulolle kasvaa huomattavasti. Myös me aktiivit itse tiedämme paremmin, ketkä muut tekevät mitä hommia ja mitä itseään kiinnostavia tehtäviä olisi tarjolla juuri sillä hetkellä. Näkisin, että idean ilmoille heittäjän velvollisuutena olisi pilkkoa duuni jo ennen ehdotusta pieniksi palasiksi, jotta sille voisi heti saada tekijöitä. Kääntäen, ei kannata hirveästi odottaa apuja, jos ei vaivaudu avaamaan tehtävää ja tekemään ehdotustaan projektinhallinta-alustan muotoon, jossa kuka tahansa kiinnostunut pääsee tekemään pienen osa-alueen lennosta.

Tällä hetkellä meillä on paljon enemmän ideoita kuin niiden toteuttajia, joten mielummin koitetaan pitää uudet ideat poissa ja valitaan tekijät vain niille harvoille asioille, jotka ovat yhteisen konsensuksen mukaan elintärkeitä. Karkeasti arvioiden, uskon siis että meillä on jo ainakin puoliksi valmiita dokumentteja prosesseista ja toimintatavoista, joita on jo vuosien aikana ehdotettu. Nyt on mielestäni kaikkein paras aika kerätä ne kaikki yhteen ja arvioida niitä yhdessä. En kuitenkaan halua todellakaan tyrmätä uusia ideoita parempien toimintatapojen ja -kulttuurin luomiseksi. Minusta nyt kaikkia vanhojakin ideoita voi käyttää nyt keskustelussa ja pistää niitä prioriteettilistalle siitä, mitä ja miten seuraavaksi tehdään. Koitetaan siis säilyttää avoin mieli mutta samalla muistaa kokemuksemme näistä keinoista, välineistä ja prosesseista, kun käymme niitä läpi.


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Ylimääräinen puoluekokous 30.11.2019”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa