Sääntöjen uudistus: elinten rakenne ja joustavammat päätöksentekotavat

Aiotko tehdä aloitteen ja haluatko ennen vireillepanoa palautetta muilta? Tarvitsetko apua formulointiin? Täällä aloitteet yhdessä valmistellaan.
Alueen säännöt
Luo aloitteellesi oma lanka.
Avatar
mmn
Puoluevaltuusto
Viestit: 22
Liittynyt: Ti Loka 24, 2017 11:26 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Sääntöjen uudistus: elinten rakenne ja joustavammat päätöksentekotavat

Viesti Kirjoittaja mmn » Pe Loka 11, 2019 6:05 pm

Alun perin halusin kirjoittaa tämän vasta pohdittuani sitä syvemmin ja jättää tänne myös joitakin ainakin puolivalmiita konkreettisia esityksiä, mutta se, kuinka motivaattiokyselyhomma sai vauhtia pelkän aivan epämääräisen avaukseni jälkeen, motivoi minut tekemään saman verran epämääräisen avauksen otsikossa mainitusta aiheesta. :)

Monien vuosien havainnot ovat vakuuttaneet minut siitä, että Tšekin ja Suomen piraattipuolueiden välinen menestysero johtuu mm. päätöksentekotavoissa olevista eroista. Nykyiset Suomen piraattien päätöksentekotavat ovat hyvin jäykät, mikä haittaa osallistumista ja ylipäätään koko puolueen toiminnan sujuvuutta. Haluaisin siis avata keskustelun mahdollisesta tietyillä hyvillä tšekkiläisillä säännöillä ja toimintatavoilla inspiroituneesta sääntöjen uudistuksesta.

Hyvin lyhyesti, Tšekin piraattipuolueen valtakunnallisen tason elinten rakenne on seuraava (lisää yksityiskohtia kirjoitan myöhemmin):

Lainsäädäntövalta

Valtakunnallinen foorumi (celostátní fórum); VF on puolueen korkein elin, joka koostuu kaikista puolueen jäsenistä.
Sääntöjen* mukaan VF:llä on yksinomainen toimivalta:

 • valita puoluehallituksen, tarkastuslautakunnan ja välimieslautakunnan jäsenet, puoluevaltuuston VF:n valitsemat jäsenet sekä osastojen johtajat (ks. alla),
 • muodostaa ja lakkauttaa osastot (ks. alla) ja lautakunnat (komissiot, komiteat? †),
 • hyväksyä sääntöjen* muutokset,
 • hyväksyä vuosikertomukset,
 • peruuttaa puolueen elinten päätöksia erityistarkastusmenettelyssä.

Sääntöjen★ mukaan VF:llä on lisäksi oikeus:

 • hyväksyä muita määräyksiä★ puolueen sisäisestä toiminnasta,
 • antaa tehtäviä ja velvoitteita puoluehallitukselle ja -valtuustolle.
 • käsitellä ja hyväksyä ohjelma- ja ideologia-asiakirjoja.

Puolueen vaalijärjestyksen★ ja VF:n työjärjestyksen★ mukaan VF myös valitsee puolueen ehdokkaat europarlamettivaaleihin ja presidenttivaaleihin sekä ministeriehdokkaat.

Foorumin kokous kutsutaan koolle ainakin kerran vuodessa. Kokous kutsutaan koolle aina, kun puolueen puheenjohtajan paikka tai suurin osa puoluehallituspaikoista vapautuu.
Suurin osa asioista käsitellään kuitenkin kokousten ulkopuolella internetissä.


Puoluevaltuusto (republikový výbor, valtakunnallinen komitea), joka koostuu 14 maakuntayhdistysten (1 / maakuntayhdistus) ja 10—30 VF:n valitsemasta jäsenestä.
Sen tehtäviin kuuluvat mm. sisäiset arkilainsäädäntöhommat, ohjelma-asiakirjojen käsittely ja hyväksyminen, budjetin hyväksyminen, valvonta vaaliasioista ja muut asiat, joiden käsittely VF:llä ei olisi järkevää tai mahdollista. Se voi antaa tehtäviä ja velvoitteita puoluehallitukselle. Puoluevaltuusto kokoontuu ainakin neljä kertaa vuodessa, mutta suurin osa asioista käsitellään kokousten ulkopuolella nettifoorumilla.

Toimeenpanovalta:

Puoluehallitus (republikové předsednictvo, valtakunnallinen puheenjohtajisto) on puolueen keskeinen toimeenpanovaltainen elin. Se koostuu puolueen puheenjohtajasta ja neljästä varapuheenjohtajasta. Sillä on yleinen vastuu puolueesta, ja sille kuuluu jäännöstoimivalta ja nimenkirjoitusoikeus. Hallitus voi mm. antaa tehtäviä ja velvoitteita osastoille. Se kokoontuu tarpeen mukaan.

Osastot (odbory) ovat erikoistuneita toimeenpanovaltaisia monokraattisia elimiä. Määräysvalta kuuluu VF:n valitsemalle osaston johtajalle.
Tällä hetkellä puolueessa on seuraavat osastot:

 • hallinto-osasto (administrativní odbor), joka huolehtii mm. jäsenrekisterista, keskustelufoorumin ylläpidosta tai VF:n puheenjohtajuudesta,
 • tekniikkaosasto (technický odbor), joka mm. ylläpitää puolueen palvelimia, kehittää sähköisiä palveluita ja huolehtii tietoturvallisuudesta,
 • mediaosasto (mediální odbor), joka hoitaa ulkoista viestintää (vaalikampanjointi, lehdistötiedotteet, verkkosivut jne.),
 • ulkomaaosasto (zahraniční odbor), joka ylläpitää kansainvälisiä suhteita, ja
 • henkilöosasto (personální odbor) koordinoi henkilöstö-asiat.

Osastoina toimivat myös ohjelmaryhmät.

Tuomiovalta:

Tarkastuslautakunta (kontrolní komise) on puolueen "tutkinta- ja syyttäjälaitos", joka valvoo (puolueen/elinten/jäsenten) toiminnan sääntöjen- ja lainmukaisuuta.

Välimieslautakunta (rozhodčí komise) on puolueen "tuomioistuin". Se mm. päättää toimivaltariidoista, ja se voi rangaista jäseniä sääntöjen rikkomisesta (esim. rajoittamalla jäsenoikeuksia tai ääritapauksessa erottamalla).
Lautakuntien jäsenmäärä on 3–7.

Yleistä

Kaikkien valittujen elinten toimikausi on kaksi vuotta. Täydennysvaaleissa valittujen kolektiivisen elinten jäsenten toimikausi on vastaavasti lyhennetty; poikkeuksena ovat maakuntayhdistysten valitsemat puoluevaltuuston jäsenet, joiden toimikausi lasketaan erikseen, eli puoluevaltuusto on "olemassa" myös silloin, kun valtuuston toimikausi on päättynyt, eikä VF ole ehtinyt valita uusia jäseniä.

Mitäs siitä?

Korostaisin muutaman asian, joka pitäisi Suomen piraattien mielestäni omaksua (tänne tulee lisää kun ehdin):

 • Päätöksenteko pääösin netissä, kokousten ulkopuolella. Nettikäsittely mahdollistaa rauhallisempaa, hiotumpaa argumentaatiota, ja se antaa riittävästi aikaa esittää hyviä vastaehdotuksia (muistan kuin vastaehdotuksia ohjelmaan esitettiin suoraan kokouksessa, se ei ollut hyvää).
 • Parempi vallanjako.
 • Kokousten ajankohdat joustavammaksi (ei kiinteitä kuukausia säännöissä, sitä ei edes noudateta käytännössä), "ainakin n kertaa vuodessa" riittää.
 • Samoin toimikaudet – kiinteän vaaliajankohdan sijaan määrättäköön toimikausien pituus.

Älkäämme tässä vaiheessa rajoittuko Suomen yhdistyslainsäädännöllä vaan miettikäämme, mikä olisi hyödyllistä puolueen toiminnalle. Lakiin sovittaminen otettakoon esille vasta, kun tämä ainakin hieman selvenee.

★ Tšekin piraattipuolueella on "perustussäännöt" (stanovy), jotka täytyy rekisteröidä sisäministeriössä, ja "yleiset säännöt" (předpisy), jotka ovat jäsenille ja puolueen elimille myös sitovia, mutta ne voidaan muuttaa yksinkertaisemmalla tavalla milloin tahansa. "Perustussäännöt" käännän tässä säännöiksi ja "yleiset säännöt" määräyksiksi. Parremmat käännökset ovat tervetulleita.

† Yritin tehdä parhaani elinten nimiä kääntäessäni, mutta kertokaa, jos jotain kuulostaa hassulta.
(Terminologian muokkauksia 21.10.)

Marek Nečada
Puoluevaltuuston jäsen. Foorumin ylläpitäjä.

Avatar
zouppen
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Syys 27, 2019 1:20 pm

Re: Sääntöjen uudistus: elinten rakenne ja joustavammat päätöksentekotavat

Viesti Kirjoittaja zouppen » Ma Loka 14, 2019 11:02 am

Kommentoin lähinnä termejä, eli komitean sijaan suomalaisessa politiikkaskenessä käytetään yleensä sanaa "työryhmä" silloin kun se kokoontuu varsinaisten kokouksien (esim. puoluekokousten) välillä ja valiokuntaa, jos se on säännöllistä toimintaa. Useimmiten valiokunta-termiä käytetään kun elimen toiminta on osa kokousta ja koostuu kokousedustajista (esim. puoluekokous, eduskunta).

Ei ole myöskään poissuljettua mukailla jotakin tšekinkielistä termiä jos sopivaa vastinetta suomesta ei löydy. Lisätään vokaaleja väliin kunnes sana on lausuttava. :D

Joel Lehtonen
Jyväskylän kaupungin varavaltuutettu


Avatar
mmn
Puoluevaltuusto
Viestit: 22
Liittynyt: Ti Loka 24, 2017 11:26 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Sääntöjen uudistus: elinten rakenne ja joustavammat päätöksentekotavat

Viesti Kirjoittaja mmn » Ma Loka 21, 2019 12:39 am

Kiitos; "välimieslautakunta" ja "tarkastuslautakunta" -sanoilla on näköjään riittävästi osumia googlessa, joten korvasin niillä vastaavat -komitea-sanat.

Marek Nečada
Puoluevaltuuston jäsen. Foorumin ylläpitäjä.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Työtila”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa