Esitys vaaliteemoiksi

Puolue pitää syyskokouksen Helsingissä 17.11.2018. Kokouksessa mm. valitaan puolueelle uusi puheenjohtaja, päätetään mahdollisista sääntömuutkista, päätetään puolueen tasa-arvo-ohjelmasta ja hyväksytään puolueen vaaliteemoja tuleviin vaaleihin.

Valvoja: Ahto

Lash-
Viestit: 33
Liittynyt: Ma Marras 10, 2014 6:02 pm

Esitys vaaliteemoiksi

Viesti Kirjoittaja Lash- » La Loka 20, 2018 10:19 am

Vaaliteemaesitys: http://arkisto.piraattipuolue.fi/puolue ... esitys.pdf

Hallitus esittää muutosehdotusten viimeiseksi jättöpäiväksi 16.11.2018 eli päivää ennen kokousta.
Jonna Purojärvi

k4rv1n3n
Viestit: 57
Liittynyt: Ke Loka 08, 2014 3:43 pm

Re: Esitys vaaliteemoiksi

Viesti Kirjoittaja k4rv1n3n » Su Marras 04, 2018 6:48 pm

Yleiset huomiot:
- Kokonaisuutena pitkä.
- Vaaliteemojen ryhmittelyssä on ensimmäisenä vapaus, mutta asialistauksessa aloitetaan rajoittavimmasta teemaryhmästä, ympäristöstä.
- Perinteinen piracore, avoimuus ja tietoyhteiskunta-asiat myöhään ohjelmassa.
- Muutamia kirjoitusvirheitä.

Esitän, että vaaliteemat listataan järjestyksessä:

Tietoyhteiskunta
Avoimuus ja osallisuus
Koulutus ja tiede
Ympäristö
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
Talous, verotus, perusturva ja työmarkkinat
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Kulttuuri
Ulkopolitiikka, puolustuspolitiikka, yleinen järjestys ja turvallisuus, maahanmuutto
Eurooppapolitiikka

Perustelu: Tämä asiajärjestys vastaa paremmin ilmoitettua teemaryhmittelyä vapaus, avoimuus ja tulevaisuus, sekä antaa perinteisen piracoren ansaitseman painoarvon.

Lisäksi esitän:
Järjestysmuutos vaaliteemaan "Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus". Kaksi ensimmäisenä mainittua asiaa siirretään ennen viimeiseksi mainittua.

Uusi järjestys olisi:

- Kirkkojen erityisasema on poistettava. Uskonnollisia yhdyskuntia on kohdeltava laissa tavallisten yhdistysten tavoin.
- Uskonnolla ei tule olla erivapautta loukata ihmisten ihmisoikeuksia, ihmisarvoa tai koskemattomuutta. Tämän vuoksi esimerkiksi lasten ei-lääketieteellinen ympärileikkaus on kriminalisoitava. 8
- Asevelvollisuusjärjestelmä tulee muuttaa vapaaehtoisuuteen perustuvaksi asepalvelukseksi.
- Digitaalista eriarvoisuutta on vähennettävä. Yhteiskunnan palveluiden digitalisoituessa on kuitenkin jokaiselle kansalaiselle ylläpidettävä riittävän hyvä mahdollisuus osallistua yhteiskunnallisiin toimiin ilman tietotekniikkapakkoa. Palvelut on järjestettävä niin, että niitä voi tarvittaessa käyttää ilman tietoteknisiä välineitä Digitaalisten palveluiden esteettömyyttä on parannettava.
- Juridinen sukupuoli on vanhentunut käsite, eikä valtion ei tarvitse tietää yksilön sukupuolta. Henkilötunnusjärjestelmän tulee olla sukupuolesta riippumaton, ja juridisen sukupuolen käsite tulee poistaa. Sukupuoli tulee merkitä valtion rekistereihin vain, mikäli henkilö itse niin haluaa.
- Sukupuolenkorjaushoidot on tehtävä käyttäen lähtökohtana yksilön omaa kokemusta ja arviointia, ja niihin liittyvät ihmisoikeusloukkaukset, kuten sterilisaatiovaatimus, on poistettava. Intersukupuolisten lasten lääketieteellisesti tarpeettomat kirurgiset toimenpiteet tulee lopettaa.
- Vammaisille on taattava yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua haluamallaan tavalla yhteiskunnan toimintaan ja tehdä työtä. Vammaisten perusoikeuksista, kuten oikeudesta yksityisyyteen, on huolehdittava.

Perustelu: Uskonto ja asevelvollisuus koskettavat merkittävämpää joukkoa väestöstä kuin seksuaalivähemmistöasiat. Liika keskittyminen marginaaliryhmän oikeuksiin voi aiheuttaa vastareaktioita perinteisessä äänestäjäkunnassa.

Lisäksi mielessäni kävi muutama muu yksityiskohtaisempi muutos, mutta toivoisin tässä vaiheessa laajemmin jäsen/ehdokaskunnan ilmaisevan mitä listalta puuttuu tai mitä siitä pitäisi poistaa.

- Tapani Karvinen

vvaris
Viestit: 4
Liittynyt: Ti Maalis 13, 2018 8:30 pm

Re: Esitys vaaliteemoiksi

Viesti Kirjoittaja vvaris » Ke Marras 14, 2018 8:07 pm

"Rikollisuudelle altistavien geneettisten ja psykologisten
tekijöiden merkitystä voidaan vähentää esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja
koulutuksen keinoin."

Vaaliohjelma ei ole sopiva paikka keskustella rikoksille altistavista tekijöistä ja perinnöllisten tekijöiden merkityksestä. Linjauksen sanamuodoista on lyhyt matka rotuteorihin. Ehdotamme lauseen uudestaan muotoilua tai kokonaan poistamista.

Juho Karvinen, Joni-Petteri Kivistö, Maarten Lensink and Jarno Luoma-Nirva.

jln
Puoluehallitus
Viestit: 18
Liittynyt: To Loka 09, 2014 4:17 pm
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Esitys vaaliteemoiksi

Viesti Kirjoittaja jln » To Marras 15, 2018 4:29 pm

Tästä oli kans eilen puhetta, mutta laitetaan vielä tännekin. Eli:

Lisäysehdotus "Talous, verotus, perusturva, työmarkkinat"-osioon tarveharkinnan poisto-kohdan jälkeen:

"Turvapaikanhakijoilla ei ole tällä hetkellä oikeutta tehdä töitä kuin vasta 3 kuukauden kuluttua maahan saapumisesta (paperittomilla karenssi on 6 kuukautta). Turvapaikanhakijoiden työllistyminen on haastavaa, mutta sitä ei ole mitään syytä kuitenkaan erikseen estää. Tämä karenssi tulee poistaa ja turvapaikanhakijoilla tulee olla oikeus tehdä töitä heti hakemuksen jätettyään."

Tekstiä saa toki muokata sujuvammaksi jos siltä tuntuu.

Ref:https://migri.fi/turvapaikanhakijan-tyonteko-oikeus

Jarno Luoma-Nirva

viHannes
Viestit: 6
Liittynyt: To Kesä 04, 2015 8:16 pm

Re: Esitys vaaliteemoiksi

Viesti Kirjoittaja viHannes » La Marras 17, 2018 1:34 am

Tässä joitakin kommentteja muutamiin kohtiin. Ikään kuin lisäyksiä, täsmennyksiä estykseen.

Tietoyhteiskunta
------------------------

Äkkiseltään Tietoyhteiskunta-osio vaikuttaa hajanaiselta kokoelmalta asioita. Kannatettavia, mutta vaatii ehdottomasti jatkojalostusta.

Vaaliohjeman työstämistä hankaloittaa se, että emme ole luoneet omaa Tietoyhteiskuntakaartamme. Framework sille miten olettamme tietoyhteiskunnan kehittyvän seuraavan (esimerkiksi) 4 vuoden aikana ja miten pyrimme reagoimaan. Helpottaa kummasti, kun asiat suhteutetaan aikajanalle.

Piraattipuolueella on vielä ollut hyvin rajoittetut resurssit tehdä isompia, asiantuntemusta vaativia linjauksia. Kaikesta huolimatta meidän on otettava kantaa yksittäisiin alueisiin kuten dataoperaattoritoiminta. Se tulee ajankohtaiseksi seuraavan 4 vuoden aikana ja sattuu piracoren tontille.

Yhtenä kansallisena hankkeena Suomen pitää hoidella sähköinen tunnistautuminen ajantasalle. Nythän se tehdään pääosin pankkitunnuksilla. Tässä kohdin mallia voi katsoa virolaisilta. Sähköisen tunnistautumisen suhteen Piraattipuolueen pitää ottaa aktiivinen rooli joka tapauksessa.

Isojen palvelualustojen (Facebook, MS, iso-G) yhteydessä en lähtisi ensimmäisenä reguloimaan niiden liiketoimintaa vaan niiden omistamien datavarantojen käyttöä. Toisin sanoen, saa tehdä isoakin businessta, mutta mydata-ajattelu focukseen eikä liiketoiminta saa synnyttää rajoitteita uudelle liiketoiminnalle. Isojen datajättien kanssa EU-taso on ainut taso toimia joten lähdetään siitä puolueen ohjelmassakin.


Talous, verotus, perusturva, työmarkkinat
------------------------------------------------------------

Suomessa on laaja, kasvava ihmisten velkaongelma ja sille on tehtävä jotain. Osin sitä pyritään hoitamaan rajoittamalla luotonantoa, osin luottorekisteri-ratkaisuilla.

Henkilökohtainen korkurssi on puolueen agendassa. Samoin Suomessa on olemassa olevaa lainsäädäntöä velkasaneerauksesta. Yksityisen ihmisen velkasaneeraus on kevyempi versio konkurssista. Hyvänä puolena se, että saneerauksessa velat pyrittän saneraamaan eikä välttämättä mennä omaisuuden puolelle. Konkurssi on selvitystila jossa kaikki huomioidaan.

Henkilökohtaisen konkurssin kohdalla lähtisin edistämään yrittäjien ja elinkeinonharjoittajien konkurssimahdollisuutta. Jostain on aloitettava. Yrittäjien konkurssissa (verrattuna yksityishenkilöön) on se hyvä puoli, että liiketoiminnanharjoittajat ovat tilivelvollisia jolloin on helpompi osoittaa miten konkurssia vaativa tilanne on syntynyt.

Lukittu

Palaa sivulle “Syyskokous 2018”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa