Haluatko hallitukseen? Miikan ajatuksia hallitustoiminnasta

Alue ehdokasilmoittautumisille puoluehallitusvaaleihin. Puoluehallituksen toimijat osallistuvat puoluehallituksen kokouksiin (ircissä ja sähköpostitse), valmistelevat yhteistuumin lausuntoja ja hoitavat muita luottamustehtäviä.

Halukkuudestaan pitää ilmoittaa viimeistään 14.3.2018.

Otsikoi luomasi ketju Nimi + tehtävä(t) johon ehdolla. Lyhenteet tarvittaessa PJ, VPJ, HJ, HVJ.

Valvoja: Ahto

Avatar
Yaamboo
Viestit: 83
Liittynyt: Ti Loka 21, 2014 9:43 am
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Haluatko hallitukseen? Miikan ajatuksia hallitustoiminnasta

Viesti Kirjoittaja Yaamboo » To Tammi 04, 2018 7:10 pm

Haluatko puoluehallitukseen? Pohditko, mitä siellä oikeastaan tehdään? Mistä taidoista on hyötyä? Tässä omia ajatuksiani hallitustoiminnasta (ketju on toki vapaa myös kommenteille).

Mikä puoluehallitus?

Puoluehallitus on Piraattipuolueen käytännön toiminnasta vastaava elin. Sääntöjen mukaan hallitukseen voidaan valita puheenjohtaja, 1–3 varapuheenjohtajaa ja 2–20 muuta varsinaista jäsentä sekä 0–10 varajäsentä.

Puoluehallituksessa on ihan oikeasti vastuussa puolueesta ja mm. sen rahankäytöstä. Hallituslaiset ovat vastuussa tekemistään päätöksistä jäsenistölle ja siksi on hyvä, että puolueen jäsenet pääsevät itse valitsemaan hallituksensa. Näin sen kokoonpano edustaa suuremmalla todennäköisyydellä jäsenten tahtoa.

Hallituksen jäsenille ei (toistaiseksi) makseta palkkiota.

Hallituksen jäsenelle tärkeitä taitoja

Hallitustoiminta on muutakin kuin vain CV-merkintä. Puoluehallituksen jäsenten tulisikin suhtautua tehtävään sillä ajatuksella, että se vaatii jonkin verran työpanosta (tunnista useampaan viikoittain). Tehtäviä on paljon ja ne vaihtelevat pitkin vuotta. Ihannetilanteessa suurin osa hallituslaisista voisi keskittyä vain ko. hommaan (ei siis hallitusnakkeja esim. piiriyhdistyksessä tai pinussa), mutta nykyisellä aktiivimäärällä tämä ei ole vielä ollut mahdollista.

Hallituslaisen olisi hyvä tietää puolueen agendasta ja päämääristä vähän pintaa syvemmältä. Tähän auttaa se, jos on pyörinyt pidempään oman piirin toiminnassa ja esim. osallistunut puoluekokouksiin ym. kansalliseen toimintaan.

Käytännön hallitustyöskentelyyn kannattaa tutustua jo ennen hallitukseen lähtemistä esimerkiksi seuraamalla puoluehallituksen kokouksia (IRC/sillatut palvelut kanavalla #hallituskokous joka toinen tiistai, ajat piraattikalenterissa). Puolueen eri työryhmiin osallistuminen auttaa tutustumaan muihin aktiiveihin.

Puheenjohtajisto

Puheenjohtajistoon kuuluvat henkilöt ovat yleensä pitkän linjan aktiiveja ja heillä on yleensä ollut jo aiempaa taustaa puoluehallituksessa.

Puolueen puheenjohtaja on luonnollisesti henkilö, joka toimii puolueen "kasvoina" ja esiintyy julkisesti esimerkiksi televisiossa. Tehtävä on perinteisesti ollut haastava, sillä henkilöltä vaaditaan samaan aikaan hyviä esiintymistaitoja ja puhelahjoja siinä missä organisointikykyä ja sovittelukykyä.

Varapuheenjohtajat toimivat myös puolueessa näkyvässä roolissa ja tarvittaessa "sijaistavat" puheenjohtajaa. VPJ on usein myös työmyyrä: Hänellä on mahdollisuus keskittyä laaja-alaisesti puolueen kehittämiseen ja ottaa vastuulleeen esimerkiksi tietyn osa-alueen puolueen toiminnasta (viestintä, hallinto...).

Varsinaiset jäsenet ja varajäsenet

Puoluehallituksessa tarvitaan kaikkia, joilla on intoa työskennellä puolueen eteen valtakunnan tasolla.

Tarkoitus ei olisi, että hallituksen jäsenet tekevät kaiken työn itse, vaan ajatus on, että hallituksessa olisi henkilö, jonka vastuulla ovat tietyt asiat ja niiden organisointi (varmuus siitä, että tietyt asiat saadaan hoidettua). Toteuttaminen voi olla myös hallituksen ulkopuolisten henkilöiden tehtävä.

Mainitsen toki vielä, että vaikka olisikin varajäsen, voi osallistua täysimääräisesti hallituksen toimintaan. Yleensä kokouksissa saa muutama varajäsen äänivallan ja tekemistä kyllä riittää.

Listaan alle muutamia rooleja, joista voi ammentaa inspiraatiota, mihin haluaisi keskittyä (luettelot eivät ole tyhjentäviä, kaikkia tehtäviä ei välttämättä tarvita ja samassa roolissa voi toimia useampikin henkilö):
  • Rahastonhoitaja (sääntöjen mukaan pakollinen; ylläpitää puolueen tilejä, seuraa rahankäyttöä, varmistaa laskujen maksun ajallaan, hakee esim. rahankeräyslupaa)
  • Puoluesihteeri (sääntöjen mukaan pakollinen; kirjoittaa pöytäkirjoja ym. byrokratiadokumentteja, varmistaa toiminnan sääntöjen- ja lainmukaisuutta)
  • Tapahtumavastaava (varmistaa puoluetasolla tapahtumien onnistumisen; käytännössä tällä hetkellä puoluekokoukset, puoluepäivät, suunnittelutapaamiset)
  • Tiedotus/Viestintävastaava (seuraa sisäistä/ulkoista viestintää ja kehittää sen käytänteitä, kirjoittaa/lähettää tiedotteita ym. viestejä)
  • Somevastaava (organisoi viestintää erityisesti sosiaalisen median maailmassa)
  • Lainsäädäntövastaava (seuraa lausuntopyyntöjä, kannustaa kirjoittamaan kannanottoja)
  • Puolueohjelmavastaava (tuntee syvällisesti puolueen agendan, kehittää puolueohjelmaa ja organisoi sen parantamiseksi eri työryhmiä)
  • Kansainvälisyysvastaava (on yhteydessä muiden maiden piraattipuolueisiin sekä kv-järjestöihin kuten PPEU tai PPI, kehittää kv-yhteistyötä)
  • Nuorisovastaava (toimii linkkinä nuorisojärjestö Piraattinuoriin)
  • Järjestövastaava (vastaa tiedotuksesta piiriyhdistysten suuntaan ja käytänteiden levittämisestä niiden välillä)
  • ICT-vastaava (varmistaa, että puolueen nettisivut, sähköpostit, sometilit ym. on kunnossa ja hyvin hallinnoituina)
  • Omaisuusvastaava (ylläpitää puolueen puotia, kartoittaa olemassaolevia kampanjamateriaaleja ja mahdollisia puutteita)
  • Tulevaisuusvastaava (katsoo puolueen toiminnan isoja linjoja, pitkän tähtäimen tavoitteita ja deadlineja, muistuttaa niistä jo hyvissä ajoin ennen kuin on liian myöhäistä)
Muitakin rooleja voi toki olla ja luultavasti unohdin jonkin oleellisen.

Tule siis mukaan!

Lash-
Viestit: 33
Liittynyt: Ma Marras 10, 2014 6:02 pm

Re: Haluatko hallitukseen? Miikan ajatuksia hallitustoiminnasta

Viesti Kirjoittaja Lash- » Pe Tammi 05, 2018 6:44 pm

Lisäisin yhtenä tärkeänä roolina, jota kaipaisi suoraan hallituksessa näkevän: Varainkeruusta vastaava.

Varainkeruu on tähän mennessä toiminut hyvin satunnaisesti. Lahjoitusvaroin kun pääasiassa edelleen toimimme, tulisi keruun toimia suunnitelmallisesti ja säännöllisesti. Oletettavasti vaatisi esimerkiksi erilaisten lahjoituskampanjoiden rakentamista, mikä vaatii yhteistyötä some- ja tiedotus/viestintävastaavan sekä grafiikkaa tekevien kanssa.
Jonna Purojärvi

hozmaster
Viestit: 27
Liittynyt: Ti Loka 28, 2014 8:56 pm

Re: Haluatko hallitukseen? Miikan ajatuksia hallitustoiminnasta

Viesti Kirjoittaja hozmaster » Su Tammi 14, 2018 12:57 pm

Vieläkö kirjaat deadline:n tähän niin kirjoitus olisi bueno.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Ilmoittautumiset puoluehallitukseen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa