Lisäys: Siirtoäänivaalitapa käyttöön

Muutosesitykset puolueohjelmaan käsiteltäväksi 2014 syyskokouksessa tänne

Valvoja: Ahto

jln
Puoluehallitus
Viestit: 18
Liittynyt: To Loka 09, 2014 4:17 pm
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Lisäys: Siirtoäänivaalitapa käyttöön

Viesti Kirjoittaja jln » Ti Loka 28, 2014 8:02 pm

Lisäys kohtaan Avoin hallinto ja demokratian kehittäminen:
"Eduskunta- ja kuntavaaleissa tulee siirtyä käyttämään siirtoäänivaalitapaa (Single Transferable Vote, STV). Siinä äänestäjät voivat merkitä äänestyslippuun useampia ehdokkaita suosituimmuusjärjestyksessä. Tällöin äänestäjät voivat äänestää ensisijaisesti parhaana pitämäänsä ehdokasta ilman pelkoa siitä, että ääni "menee hukkaan" jos tämä ei tulekaan valituksi, vaan silloin ääni menee automaattisesti toissijaiselle ehdokkaalle. Vaalitapa on käytössä mm. Irlannissa ja Australiassa."

Perustelut: STV vähentää tarvetta "taktiseen äänestämiseen" eli siihen, että äänestetäänkin joitain muuta kuin oikeasti parhaana pidettyä ehdokasta. Usein syynä on se, että parhaan ehdokkaan läpipääsymahdollisuuksia pidetään huonoina ja pelätään äänen menoa hukkaan, joten äänestetään mielummin jotain jolla näyttäisi olevan paremmat mahdollisuudet vaikka tämä olisikin muuten huonompi ehdokas. Tästä tulee helposti itseään totetuttava profetia, eli paras ehdokas olisi saattanut tulla valituksi, elleivät äänestäjät olisi alkaneet taktikoimaan ja äänestämään muuta kuin parasta ehdokasta. Erityisesti STV hyödyttäisi siis pieniä marginaalipuolueita ja -ehdokkaita. Ja eikös STV ole meilläkin jo käytössä sisäisissä vaaleissa?
Wikipedia: Siirtoäänivaalitapa

P.S. Pitkällä tähtäimellä toki kannatan Mikan ehdotusta suoraan/nestemäiseen/delegatiiviseen demokratiaan siirtymisestä. Se on kuitenkin vähän isompi urakka kun pistetään koko demokratia uusiksi, pelkkä vaalitavan muutos on vähän helpompi toteuttaa välietappina. Molemmat toki olisi hyvä olla ohjelmassa, tuosta suorasta pitäisi varmaan vaan kirjoittaa vähän enemmän auki että mitä se tarkoittaa ja miten toimii.

Avatar
Yaamboo
Viestit: 83
Liittynyt: Ti Loka 21, 2014 9:43 am
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Lisäys: Siirtoäänivaalitapa käyttöön

Viesti Kirjoittaja Yaamboo » La Marras 08, 2014 1:00 pm

Muokattu esitys:

Europarlamentti-, eduskunta- ja kuntavaaleissa tulee siirtyä käyttämään siirtoäänivaalitapaa. Siinä äänestäjät voivat merkitä äänestyslippuun useampia ehdokkaita suosituimmuusjärjestyksessä.

Avatar
Yaamboo
Viestit: 83
Liittynyt: Ti Loka 21, 2014 9:43 am
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Lisäys: Siirtoäänivaalitapa käyttöön

Viesti Kirjoittaja Yaamboo » La Marras 08, 2014 1:03 pm

Hyväksyttiin muokattu esitys.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Puolueohjelman muutosesitykset”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija